Életmentő sebességkorlátozás?
2019-04-04 08:06 | ORFK-OBB
Mintegy 140 ember életét lehetne megmenteni, ha korlátoznák a megengedett legnagyobb sebességet a német autópályákon. A kormányzat egyelőre elzárkózik.

Időnként arról olvashatunk információt, hogy Németországban ismét kezdeményezik a megengedett haladási sebesség korlátozását az autópályákon. Különösen az évtized forduló óta gyakoribbak ezek a híresztelések, javaslatok, konkrét kezdeményezések, vagy éppen hivatalos cáfolatok.

A sebességkorlátozás bevezetésének számos támogatója és ellenzője van, azaz érveket pro és kontra egyaránt találhatunk. Ami viszont tény: a német autópályákon évente átlagosan csaknem 400 fő veszíti életét közúti balesetben, és ezzel az „autobahn”-ok ma már korántsem a világ legbiztonságosabb gyorsforgalmi útjai (az ETSC adatai alapján a brit és a dán autópályákon csaknem fele akkora a halálozási kockázat, mint a német autópályákon – az egymilliárd vezetett kilométerre vetített halálos áldozatszám alapján).

Több mint három évvel ezelőtt, 2015. októberében kormányzati megrendelésre készült reprezentatív jellegű közvélemény-kutatás, mely egyik eredménye az lett, hogy a megkérdezettek több mint fele elfogadhatónak tartotta a 150 km/h-ban maximált haladási sebesség bevezetését az autópályákon (igaz, a 130 km/h vonatkozásában a támogatók már kisebbségben maradtak, hiszen az érintettek 56%-a elutasította azt).

Két évvel később, 2017-ben a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) a Szonda közvélemény kutató céget bízta meg hasonló felmérés elvégzésével. Az eredmény pedig az lett, hogy a német gépjárművezetők több mint fele (egészen pontosan 52%-a) vélte úgy, hogy Németországban általános jellegű sebességkorlátozást kell bevezetni az autópályákon, azaz – más úttípusokhoz hasonlóan – jogszabályban kell maximalizálni a megengedett legnagyobb sebességet. A támogatók szerint a tempólimit bevezetése csökkentheti a közúti tragédiák, a közlekedési halálozások számát.

A legutóbbi hír, mely szerint az egyik legismertebb német hírlap és weboldal, a Der Spiegel által elvégzett adatelemzés arra a következtetésre jutott, hogy évente 140 emberéletet lehetne megmenteni, ha Németország valamennyi autópályáján általános sebességkorlátozást (130 km/h) vezetnének be. A sebességkorlátozás a Der Spiegel szerint a közlekedésbiztonsági mellett környezetvédelmi előnyökkel is járna, hiszen az alacsonyabb haladási sebesség kisebb fogyasztással, káros anyag kibocsátással és környezeti zajterheléssel járna, továbbá a közlekedési ágazat üvegházhatást okozó gázkibocsátásának csökkentését is eredményezhetné – mely egyébként fontos kormányzati cél. Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter azonban elzárkózott a kezdeményezés elől és nem tartja reálisnak, hogy a közeljövőben ilyen intézkedést vezessenek be. 

A DVR a kormányzati ellenvélemény ellenére támogatja az elképzelést, hiszen az általa eddig elvégzett kutatások azt támasztják alá, hogy átlagosan 25% -kal több haláleset következik be a német autópálya hálózat azon szakaszain, ahol a haladási sebesség nincs jelzőtáblával korlátozva.

 

Háttér

A haladási sebesség szabályozása terén Németországnak kontinensünkön belül sajátos helyzete van. Bár az StVO (német KRESZ) előírásai a különböző úttípusokra engedélyezett sebesség-értékeket konkrétan meghatározzák, egyetlen kivétel mégis van: az autópályák. Személygépkocsival közlekedve a megengedett sebesség felső határa jelenleg nincs konkrét értékhez kötve, kivéve, ha az adott pályaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben. Napjainkban a német autópályákon – korlátozás, tilalom és egyéb veszélyes körülmény hiányában – az ajánlott haladási sebesség 130 km/h. Ha azonban a biztonságos közlekedés a 130 km/h értéknél nagyobb haladási sebességet már nem tesz lehetővé - különös figyelemmel a kedvezőtlen időjárási, látási, vagy útviszonyokra, a forgalom sűrűségére, vagy egyéb veszélyre – akkor a sebességet csökkenteni kell.

 

Németországban az autópályákra engedélyezett sebesség korlátozásának kérdése az elmúlt időszakban többször is felmerült, eddig azonban konkrét kormányzati beavatkozásokra nem került sor.  


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...