Ajánljon Ön is helyszínt a 2019-es Speedmarathonhoz!
2019-03-19 15:30 | ORFK-OBB
A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési helyekre, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2019. április 03-tól egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar Rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás SpeedMarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A SpeedMarathon ötletét nyolc évvel ezelőtt, 2011. második felében a német Észak-Rajna-Vestfália szövetségi állam dolgozta ki, ahol a közösség polgárait felkérték, hogy szavazzanak azokra a helyszínekre, ahol véleményük szerint indokolt a sebességellenőrzés. 

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták Európa más országaiban is, és hasonlóan az elmúlt évekhez, ebben az évben is valamennyi TISPOL tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2019. április 03-án 6 órától 2019. április 04-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz. Ez pontosan a 365 forgalmi sávot figyelő telepített VÉDA hálózatra ugyanúgy vonatkozik, mint a 160 mobil sebeségmérő eszközre, valamint a 20 autóba szerelt, haladás közben mérni tudó fejlett eszközre.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre. Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2019. március 19-e 14.00 órától március 25-e 12.00 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

 

A területileg illetékes e-mail címek a következők:

Budapest: speedmarathon@budapest.police.hu

Bács-Kiskun megye: speedmarathon@bacs.police.hu

Baranya megye: speedmarathon@baranya.police.hu

Békés megye: speedmarathon@bekes.police.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: speedmarathon@borsod.police.hu

Csongrád megye: speedmarathon@csongrad.police.hu

Fejér megye: speedmarathon@fejer.police.hu

Győr-Moson-Sopron megye: speedmarathon@gyor.police.hu

Hajdú-Bihar megye: speedmarathon@hajdu.police.hu

Heves megye: speedmarathon@heves.police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye: speedmarathon@jasz.police.hu

Komárom-Esztergom megye: speedmarathon@komarom.police.hu

Nógrád megye: speedmarathon@nograd.police.hu

Pest megye: speedmarathon@pest.police.hu

Somogy megye: speedmarathon@somogy.police.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: speedmarathon@szabolcs.police.hu

Tolna megye: speedmarathon@tolna.police.hu

Vas megye: speedmarathon@vas.police.hu

Veszprém megye: speedmarathon@veszprem.police.hu

Zala megye: speedmarathon@zala.police.hu

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2019. április 01-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja. Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

Végezetül néhány adat a Speedmaraton 2018 évi végrehajtásáról: 

Részt vevő országok száma: 23

Ellenőrzési helyszínek száma: 12 349

Ellenőrzött járművek száma: 3 244 397 db

Részt vevő rendőrök száma: 14 113 fő

Szabálysértések száma: 257 639 eset

Az elmúlt évben Magyarországon összesen 744 rendőr részvételével megtartott akció ideje alatt 1 071 helyszínen 464 437 járművet ellenőriztek, amely során 4 268 sebességtúllépést regisztráltak. Az idei évben 26 tagország jelezte részvételi szándékát. 

  


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...