Check it fits!
2019-03-12 09:08 | ORFK-OBB
Ötből négy gyermek helytelenül van bekötve gépkocsiban történő szállítása során Írországban. Az RSA programja a hiányosságok megszüntetésére irányul.

Az ír Közlekedésbiztonsági Hatóság (Road Safety Authorit, röviden RSA) adatai szerint a gépjárműben utazó gyermekek 79%-át helytelenül rögzítik a gépkocsiban. A hatóság erre a megállapításra azt követően jutott, hogy különböző helyszíneken mintegy 35 000 esetben ellenőrizte a gyermekbiztonsági rendszer használatának szabályosságát. Az RSA megindította a „Check it fits” megnevezésű országos programját, mely keretében Írország különböző pontjain bemutatókat tartanak a gyermekek gépkocsival történő biztonságos szállításával kapcsolatban, valamint tanácsokat adnak az érdeklődő szülőknek.

A helytelen rögzítés következtében sok gyermek sajnos kellő védettség hányában utazik a gépkocsiban.  Bár a gyermekek döntő többsége Írországban gyermekbiztonsági rendszerben (többnyire biztonsági gyermekülésben) utazik, ugyanakkor figyelmetlenség, kapkodás, vagy az a szükséges ismeretek hiánya miatt számos gyermek elhelyezése nem megfelelő. Például a rögzítés hiányossága miatt mozog az ülés, az övek nem szabályosan, hanem a test lágyabb részei előtt, vagy éppen a gyermek nyaka, hóna alatt vannak elvezetve, nem a megfelelő méretű ülésben helyezik el a gyereket, vagy éppen a legkisebbeket nem a menetiránynak háttal szállítják.

Az RSA a „Check it fits!” program keretében különböző biztonsági szolgáltatásokat nyújt, változó helyszíneken, gyakorlatilag az ország teljes területén. Tekintettel arra, hogy a programban a Toyota is részt vesz, így a bemutatókra, helyszíni ellenőrzésekre és a tanácsadásokra többnyire Toyota autószalonokban kerül sor.

A szakemberek a programok helyszínein egyrészt tájékoztatják a szülőket a gyermekülés szerepéről, fontosságáról, a helyes és biztonságos rögzítés szabályairól, emellett be is mutatják a forgalomban tapasztalt leggyakoribb hibákat, ismertetve azok könnyű elhárításának módját. Emellett egyéb tanácsok adására is sor kerül, mint például: milyen korban, illetve testmagasság esetén szükséges nagyobb gyermekülésre váltani, illetve menetiránynak háttal, vagy azzal szemben történő elhelyezés jelenti a nagyobb biztonságot stb.

A gyermek biztonságos szállítása alapvetően a szülői felelősség körébe tartozik, ezért a szerzett tapasztalatokra is figyelemmel az RSA szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy gyermek szállításakor soha nem szabad sietni. A gyermeknek a gyermekbiztonsági rendszerben való elhelyezése, majd azt követően a helyes és biztonságos rögzítés megfelelő időt, átlagosan mintegy 10 másodpercet igényel. Ezt követően pedig elengedhetetlen, hogy a szülő rászánjon további néhány másodpercet arra, hogy elindulás előtt minden esetben ellenőrizze gyermeke szabályos rögzítettségének megtörténtét. Ez mindössze egy-két gyors mozdulat által elvégezhető – mégis a gyermek biztonsága, vagy akár az élete is múlhat rajta.

Végezetül néhány jó tanács a leggyakoribb rögzítési hibák elkerülésére:

- Ellenőrizd a pántok magasságát! (a pántok ne a nyak előtt, hanem a vállakon át haladjanak!)

- Ellenőrizd az övek rögzítettségét! (gyakori hiba, hogy az övek nincsenek rendesen becsatolva, a csatok nem kerülnek a helyükre, illetve a kapkodó, gyors mozdulat során kiugranak a foglalatból)

- Távolítsd el a túl vastag ruházatot! (vastag kabátban a gyermek nem rögzíthető megfelelően a biztonsági ülésben, az öv nem feszül közvetlenül a testhez, így veszélyes „mozgástér” alakul ki, és a pántok lecsúszhatnak a csúszós felületű „pufi” dzsekiről)

- Ellenőrizd a biztonsági övet, amellyel a gyermekbiztonsági ülés rögzítve van (a kialakított elvezetési helyen haladjon át, és szilárd rögzítettséget biztosítson).

- Ügyelj arra, hogy az öv ne legyen megcsavarodva, és a csat is megfelelő helyen legyen! 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...