Lassúak, nagyok, veszélyesek lehetnek
2019-03-11 07:05 | Bezzeg Hanna
Javában elindultak a mezőgazdasági munkák. A munkaterületre kivonuló, gyakran nagyméretű és lassú eszközök veszélyforrásnak számítanak a közúti közlekedésben.

Március elsején már meg is történt az első figyelemfelhívó baleset, amelyben kisteherautó és traktor ütközött Nagyvenyim közelében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a kisteherautóban hárman ültek, és a sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Két társa könnyebb sérüléseket szerzett, a traktor vezetője nem sérült meg. A baleset körülményeivel kapcsolatban tart a vizsgálat, de a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozata szerint a mezőgazdasági vontató szabályosan közlekedett.

A mezőgazdasági gépek a közúton a személy- és tehergépjárművek forgalmi tempójához képest lassabban haladnak – a lassú járművek 25 km/h, a mezőgazdasági vontatók 40 km/h sebességgel. A feltűnésükre az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon kívül, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik, bárhol lehet számítani. A KRESZ szerint minden olyan útra behajthatnak, ahol tábla a haladást nem tiltja; de ha a jármű más irányból nem tud eljutni az úticéljához, akkor a számára tiltott utat is használhatja.

Mivel a forgalmat figyelmeztető kísérőjármű csak akkor kell, hogy felvezesse a mezőgazdasági járművet, ha több mint 4,5 méter széles, így az autóvezetőknek fel kell készülniük rá, hogy váratlanul is felbukkanhatnak az utakon. A kíséretre nem kötelezett járművek java is túlméretes, és sebességük alacsony (ez gyakran okoz torlódást, próbára téve az autósok türelmét), gyakran húznak vontatmányt, így a hosszúak is lehetnek. Villogó, sárga fénnyel kell ellátni az olyan járműveket, amelyek szélesebbek 3 méternél.

Ugyan a mezőgazdasági gépeket megfelelően ki kell világítani, illetve meg kell takarítani a rátapadt sártól, hiszen ez szennyezi a közutat és balesethez vezethet, ez nem mindig történik meg, így az észlelésük nehezebb. A pótkocsi rakományát le kell takarni, majd pedig rögzíteni, illetve megjelölni, ha a járművön túlnyúlik.

 

A traktorok, és más mezőgazdasági gépek a többi járműhöz viszonyítva ritkán szenvednek balesetet; a Központi Statisztikai Hivatal az egyéb jármű kategóriába sorolja ezeket a járműveket. 2015-ben az éves baleseteknek 3%-át teszik ki, 15 250 balesetből 70-ben voltak érintettek. Tegyünk érte, hogy ez a szám tovább csökkenjen! Vezessük figyelmesen, és ha ilyen járművet érünk utol, legyünk készségesek és türelmesek. Segítsük, ne megnehezítsük a haladásukat!  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...