TISPOL Seatbelt ellenőrzés
2019-03-10 13:28 | ORFK-OBB
Egy hétig tartanak azok az európai-szintű ellenőrzések, amelyek a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatára terjednek ki.

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2019. évi második közúti ellenőrző kampánya a “Seatbelt”, mely nevének megfelelően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére irányul. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a jövő héten az európai rendőrök más jogsértések (például ittas vezetés, szabálytalan előzés stb.) észlelése esetén - ne járnának el.

Az ellenőrzések hétfő reggeltől vasárnap estig, azaz március 11-től 17-ig tartanak - Európában és azon belül Magyarországon egyaránt. A TISPOL “Seatbelt” kampányának hazai végrehajtása Magyarország teljes területére kiterjed, a lakott területen belüli, azon kívüli, valamint a gyorsforgalmi utakon egyaránt számítani kell fokozott ellenőrzésekre.

 

Háttér

A TISPOL akciójának hátterében az áll, hogy Európában a passzív biztonsági eszközök elmulasztása tekinthető a közutak harmadik legfőbb gyilkosának. Eszerint a gyorshajtást, valamint az ittas vezetést követően a legtöbben azért veszíti életüket Európa útjain, mert nem (vagy nem szabályosan) használják a biztonsági övet, illetve a gyermekbiztonsági rendszert.

 

Magyarországon az övhasználat aránya az ezredforduló óta eltelt időszakban jelentősen fejlődött, hiszen a 2001 évi 50%-os átlagos értékről 80% fölé emelkedett. A hazai övhasználati hajlandóság ugyanakkor még mindig jelentősen elmarad a legfejlettebb közúti közlekedésbiztonsággal rendelkező tagállamokban tapasztalt értékektől. Egyes országokban ugyanis (Svédország, Egyesült Királyság, Hollandia, Finnország stb.) az övhasználat felnőtt aránya eléri, vagy meg is haladja a 98%-ot. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...