Üres családfa
2019-03-06 15:22 | ORFK-OBB
Ha valaki életét veszíti közúti balesetben, nem csak „egyetlen” emberi élet szűnik meg, hiszen az áldozatnak nem lesznek gyermekei, unokái, leszármazottai.

Meglepő közúti közlekedésbiztonsági kampányt indított az elmúlt év végén a német Szövetségi Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium (BMVI), valamint a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR). A „Runter vom Gas” (magyar megfelelője: „Le a gázpedálról!”) program keretén belül indított új német kampány képanyagán egy családfa áll, mely az alsó két tábla kivételével teljesen üres.

A kampány megindításának hátterében az a szomorú tény áll, hogy Németországban 2017-ben 3 180 ember vesztette életét közúti balesetben (az előzetes előjelzések alapján 2018. sem alakult kedvezően a balesetek és a halálos áldozatok száma vonatkozásában). Ez az évi csaknem 3 200 fős emberi veszteség nemcsak a meglévő családokat teszi tönkre, létszámukban csorbítja, vagy akár teljesen el is pusztítja, hanem sok család jövőjét is hátrányosan befolyásolja. A balesetben elhunytakkal együtt ugyanis a családfa is helyrehozhatatlan károsodást szenved: az áldozatnak soha többé nem lehetnek további gyermekei, unokái, leszármazottai.

Az „Ein leerer Stammbaum” („Egy üres családfa”) kampány képének középpontjában egy családfa és egy súlyosan megrongálódott gépkocsi látható. A terebélyes családfa generációkon keresztül mutatná be a leszármazottak neveit, azonban az ágakon található panelek üresek. Mindössze a két alsó panelen látható egy-egy név, a balesetben életét vesztett fiatal pár (járművezető és utasának) nevével. Az ő halálukkal azonban a vérvonal örökre megszakadt…

Az üres családfa tökéletesen érzékelteti azt, milyen súlyos következményei lehetnek egy egészen egyszerű (vagy inkább annak tűnő) járművezetői hibának, amennyiben azáltal közúti baleset következik be. A kampány meghirdetésekor Andreas Scheuer, szövetségi közlekedési és infrastrukturális miniszter kijelentette: „Minden egyes közúti halálozás által nemcsak egyetlen ember életét veszítjük el. A képen látható érzelmi motívummal valamennyi közúti halálos áldozatra emlékezünk, és fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a közutakon mindenkor felelősséggel kell közlekedni! Nem csak a saját, hanem mások érdekében is!”

 

„Az elmúlt években a halálos balesetek leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása miatt következtek be” – emlékeztetett beszédében Dr. Walter Eichendorf, a DVR elnöke. „Ezek a balesetek elkerülhetők. A sebesség helytelen megválasztása miatt 2017-ben 1 077 ember halt meg Németország úthálózatán, azaz több mint egyharmada az összes baleseti áldozatnak!”

 

A kampány képanyagát a BMVI és a DVR az elmúlt év végén megrendezett „Közúti Áldozatok Világnapja” alkalmából készítette (a világnapot minden évben november harmadik vasárnapjára szervezik). Ugyancsak novemberben a DVR „Runter vom Gas” programjának autópályák mentén elhelyezett közlekedésbiztonsági óriásposzterei az Általános Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének „ezüst-Effie” díját nyerték. 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...