Az előzési tilalom betartását ellenőrizték
2019-03-01 09:02 | ORFK-OBB
Somogy megyében a múlt heti TISPOL ellenőrzés idején kiemelt feladat volt az előzésre vonatkozó szabályok megtartása.

Amint arról honlapunkon is beszámoltunk, az elmúlt héten került sor a TISPOL (European Traffic Police Network) 2019. évi első nemzetközi közúti ellenőrző akciójára. A február 18. és 24. között végrehajtott „European Operation Truck&Bus” kampány a nevének megfelelően a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletére irányult. A legnagyobb méretű és tömegű közúti járművek ellenőrzése minden évben kiemelt feladat a TISPOL rendezvénytárában, hiszen baleset (ütközés, gázolás, pályaelhagyás, felborulás stb.) esetén a sérülési és halálozási kockázat kimagasló. A múlt heti ellenőrzés eredményeit tegnap megjelent cikkünkben közöltük.

A TISPOL akció idején a Somogy megyei rendőrök különös figyelmet fordítottak az M7 autópályán közlekedőkre. Az intézkedések egyik célja a tehergépjárművekre vonatkozó előzési tilalom érvényre juttatása volt. Ennek jegyében 2019. február 26-án a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai közúti célellenőrzéseket hajtottak végre az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán. Az ellenőrzés időszakában a rendőrök szabálytalan előzés, valamint követési távolság be nem tartása miatt összesen 21 járművezetővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. Ezen túlmenően a további gyorsított szabálysértési eljárás lefolytatása céljából három gépkocsivezetőt állítottak elő.

A somogyi rendőrök felhívták a járművezetők figyelmét arra a hatályos KRESZ szabályra, mely szerint tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton 6 óra és 22 óra között - a 7500 kilogrammot - meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel. Előzési tilalom esetén ezeknek a járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy járműszerelvény biztonságosan besorolhasson! A mindennapi tapasztalatok, valamint az ellenőrzés adatai azt támasztják alá, hogy sokan nem tesznek eleget ennek az előírásnak, külföldi és hazai tehergépjármű-vezetők egyaránt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kapcsolódó videója

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...