Balesetmegelőzési továbbképzés
2019-02-21 15:31 | ORFK-OBB
A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi továbbképzésére.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) munkájának speciális része, hogy évente két alkalommal időtartamban szakmai továbbképzéseket szervez a területi (fővárosi, megyei) balesetmegelőzési főelőadók, valamint – ettől eltérő időpontban - a megyei, illetve budapesti közlekedésrendészeti (fő)osztályvezetők részére.

Ezeknek a továbbképzések célja a közlekedésrendészeti és közlekedésbiztonsági munkát érintő új jogi normák megismerése, az egységes eljárási és intézkedési gyakorlat kialakítása, a szakmai ismeretek bővítése, a preventív munka egységesítése, az aktuális balesetmegelőzési feladatok átbeszélése, valamint az országos és területi szintű közlekedésbiztonsági rendezvények harmonizálása.

A mostani, tradicionális szakmai rendezvénynek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőbénye adott otthont. A területi rendőri szervek balesetmegelőzési főelőadói tájékoztatást kaptak a 2018. évi feladatok végrehajtásának értékeléséről, valamint a 2019. évben előttük álló feladatokról. Idén is megrendezésre kerülnek az országos szintű, felmenő rendszerű gyermek és ifjúsági közlekedésbiztonsági rendezvények (gyermek rajzpályázat, Kerékpáros Iskola Kupa, Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa stb.), továbbá az ORFK-OBB kiemelt rendezvénye lesz a „Közlekedik a család!” országos vetélkedő-sorozat. Tekintettel arra, hogy a megyei döntők végrehajtása heteken belül megkezdődik, így a teendők átbeszélése, a programok egységesítése és a felmerült problémák rendezése nem tűrt halasztást.

Napirendként szerepelt továbbá, hogy 2019-ben is folytatódnak az „Iskola rendőre” és a Sulimoped” programok. Az ORFK-OBB jó kapcsolatokat ápol a Magyar Biztosítók Szövetségével, mely elnöke tagja az ORFK-OBB koordinációs testületének. A továbbképzésen a MABISZ képviselői előadást tartottak az elektronikus kárbejelentés rendszeréről, továbbá a szakmai együttműködési lehetőségekről, azok jövőbeni elmélyítéséről. A MABISZ a jövőben több olyan balesetmegelőzési rendezvényen is részt kíván venni, melyet az ORFK-OBB szervez a közúti közlekedésbiztonság javítása érdekében.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonporfit Kft. részéről Berta Tamás központvezető tartott előadást a Biztonságos Óvoda projektről, és a 2019. évi együttműködés területeiről, míg Gégény István (ORFK-OBB) a gyermekek gépjárműben történő biztonságos szállításának legfontosabb előírásait, szabályait, a problémás területeket és a kapcsolódó tévhiteket vázolta fel részletesen egy előadás keretében. Majd Dombóvári Mihály főszerkesztő-helyettes ismertette az ORFK-OBB honlapjai terén bekövetkező jelentős arculat és szerkezetváltást, mely minden bizonnyal márciusban veszi kezdetét. A tervek szerint az ORFK-OBB legfőbb internetes megjelenési felülete a megújítás alatt álló www.kreszvaltozas.hu oldal lesz, míg az eddigi www.baleset-megelozes.eu honlap elsősorban a szakmai, azaz a közlekedésrendészeti és balesetmegelőzési információk szolgáltatásának helye lesz. A minőségi változás a cikkek számában, tartalmában és sokoldalúságában is megjelenik, amelyről egy frissen felállított, profi külsős újságírókat is magába foglaló szerkesztőség gondoskodik.

Az előadások sorában szükséges még megemlíteni azt a pénzügyi tájékoztatót, mely a balesetmegelőzési munkát érintő NAV irányelveket ismertette a résztvevőkkel. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...