Sebességcsökkentés Spanyolországban
2019-02-21 14:00 | ORFK-OBB
A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb sebességet.

Spanyolországban a korábbi 100 km/óráról 90 km/órában korlátozták a megengedett legnagyobb haladási sebességet a lakott területen kívüli utakon. Az intézkedés 2019. január 31-én lépett hatályba, több év előkészítő munkát követően. A szigorítással mintegy 2 700 közúti jelzőtáblát kellett cserélni, ennek költsége 526 000 eurót tett ki.

A spanyol szigorítás célja egyértelműen a közúti közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési balesetben meghaltak és megsérültek számának csökkentése. Spanyolországban ugyanis a közúti balesetre visszavezethető halálozások nem kevesebb, mint 80%-a a lakott területeken kívüli utakon történik. Az elmúlt évben 877 áldozatot követeltek ezek az utak. A halálos kimenetelű balesetek 40%-ában az okozó jármű elhagyta az eredeti forgalmi sávját, és minden negyedik tragikus balesetben a járművek frontálisan ütköztek.

Ez a szigorítás csak az egyik eleme a spanyol kormányzat által a közúti közlekedésbiztonság javítására irányuló törekvéseknek. Spanyolországban célként tűzték ki, hogy az egymillió lakosra vetített közúti halálozások száma 39 fő alá csökkenjen. 

Más sebességkorlátozások bevezetése is vizsgálat tárgyát képezi a dél-európai országban.

A spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska néhány hete jelentette be, hogy az Országos Közúti Biztonsági Főigazgatóság egy tervet dolgoz ki a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség 30 km/órára csökkentésének megvalósítására. A program környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági célokat egyaránt szolgál. Utóbbit első sorban a védtelen közlekedők, a gyalogosok és a kétkerekű járművek vezetőinek védelme érdekében. A belügyminiszter azt is bejelentette, hogy a tervezett intézkedést számos nagyváros részéről már kedvezően fogadták, így Madrid, Bilbao, Zaragoza, Valencia és Málaga városok vezetése egyaránt támogatásáról biztosította a kormányzatot.

 

 

(Forrás: TISPOL)

 

  


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...