0,8? Már csak az Egyesült Királyságban
2019-02-18 08:34 | ORFK-OBB
Máltán is csökkentették az ittas vezetés engedélyezett limitjét.

Hosszú évek szakmai-politikai vitája ért véget tavaly Máltán. A jogalkotó végül úgy döntöttek, hogy a közlekedésbiztonsági érdekeke, a nemzetközi ajánlásokra, és hasonló szigorítással korábban élő országok tapasztalataira tekintettel szigorítják az ittas vezetés felső határát. Ezt követően az Egyesült Királyság maradt az egyetlen ország Európában, mely máig is a 0,8 g/l BAC (véralkohol érték) limitet alkalmazza. Igaz, már az Egyesült Királyság „egysége” is felbomlott ebben a tekintetben, hiszen Skóciában 2014. december 05-én lépett hatályba az a rendelkezés, mely szerint a közúti forgalomban részt vevő járművezetők véralkohol értéke nem lehet magasabb a 0,5 g/l értéknél.

Az új szabályok értelmében Máltán járművet csak az a személy vezethet, akinek a véralkohol-értéke a 0,5 g/l-t nem haladja meg. Ez az általános jellegű szabály azonban nem mindenkire vonatkozik. A tehergépjárművek vezetőire, valamint a kezdő vezetőkre ennél szigorúbb, 0,2 g/l BAC értéket határoztak meg, míg az autóbuszok vezetőire a legszigorúbb szabály, a zéró tolerancia vonatkozik (0,0 g/l!).

Málta is jó példája annak, hogy Európában az elmúlt két évtizedben az ittas vezetés jogszabályi háttere folyamatosan szigorodik, és egyre keményebb szankciókat vetnek be az ittasan járművet vezetőkkel szemben. Bár a legtöbb ország hivatalosan még mindig a 0,5 g/l BAC értéket tartja hatályban, ugyanakkor egyre több esetben (hivatásos sofőrök, kezdő vezetők stb.) nyúlnak a jogalkotók ennél szigorúbb megoldásokhoz, a 0,2 g/l, vagy a zéró tolerancia bevezetéséhez.

 

Az ETSC (European Traffic Safety Council, magyarul Európai Közúti Biztonsági Tanács) 2012. árilis 12-én  jelentette meg „Drink Driving: Towards Zero Tolerance” című tanulmányát. A dokumentumban az ETSC arra hívta fel az Európai Unió intézményeinek és tagállamainak figyelmét, hogy az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében fontolják meg a zéró tolerancia általános jellegű bevezetését.

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...