Ne válj utcai zombivá!
2019-02-15 13:13 | Bezzeg Hanna
Februári hétfő, reggel fél nyolc. Budapest. Az eső zuhog. Kamaszok dugig pakolt iskolatáskával, sportzakós úriemberek papírkötegekkel sietnek a dolgukra. A forgalom maga a káosz, autók százai suhannak egymás után. És akkor, a figyelmetlen gyalogos lelép a zebrára…

„Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a magyar közutakon; közülük 150 ember életét veszti a balesetben” –derül ki Fekete Patrik egyetemista megdöbbentő és egyben sokkoló videójából, amelyet az ORFK-OBB és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének közreműködésével készített.

A járdán lehajtott fejjel okostelefont bűvölő, fülhallgatóban bömbölő zenével baktató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. Ők a közlekedés zombijai, akik tudomást sem vesznek a körülöttük lévő világról, nekiütköznek más gyalogosnak, esetleg körültekintés nélkül lépnek le a járdáról. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, mekkora veszélyforrás ez a fajta magatartás.

A gyalogosok hajlandók nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy, bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek, műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget – fokozottan fontos tehát az éberség és a körültekintés, amely nem csak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is!

A közlekedés „zombijai” különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a ködös, nyálkás téli időben, hiszen ilyenkor érthető módon mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban hazaérni. A látási viszonyok az évnek ebben a szakaszában a szokásosnál korlátozottabbak. Ehhez járul hozzá a sötét, szürke ruházat, amit a gyalogosok viselnek – ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe; valamint – lakott területen kívül - a láthatósági mellény viselésének elmulasztása.

A közlekedésről mind tudjuk, hogy meghatározott szabályok alapján működik, ennek ellenére folyamatosan számítani kell arra, hogy ezeket a szabályokat nem mindenki tartja be. Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos átkelőhelyről, busz- vagy villamos megállóhelyről. Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható – a közúton óvatos, figyelmes és körültekintő áthaladással a balesetek jelentős része megelőzhető lenne. Figyeljünk egymásra, egymásért! Mindenkit vár valaki otthon, hogy hazaérjen!

 

 

 

 

 

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...