Vezetési eltiltás automatikusan
2019-02-08 08:16 | ORFK-OBB
Aki Írországban 0,5 g/l véralkohol érték felett vezetési engedélyhez kötött járművel közlekedik, jogosítványát automatikusan három hónapra elveszíti.

Írországban a jogalkotók 2010-ben döntöttek úgy, hogy a közúti közlekedésbiztonság javítása, és az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében az addigi 0,8 g/l véralkohol értéket (BAC) 0,5 ezrelékre csökkentik, míg a kezdő vezetők és a hivatásos sofőrök esetében még szigorúbb szabályokat hoztak (esetükben 0,2 g/l lett a BAC).

Bár a jogszabályi szigorítás következtében Írországban valóban csökkent az ittasan járművet vezetők, valamint az ittas állapotban balesetet okozók száma, az eredményekkel a jogalkotók nem voltak elégedettek. Ezért néhány az ír parlament szigorúbb új szankciókat hagyott jóvá az ittas állapotban vezető, és a hatályos BAC értéket meghaladó járművezetők számára. 

Az új szabályok értelmében a 0,5 és 0,8 g / l közötti BAC értékkel rendelkező gépjárművezetők részére automatikus három hónapos vezetési tilalmat rendelnek el (a kezdő és hivatásos sofőröknél 0,2 g/l-től 0,8 g/l-ig vonatkozik ez a szabály). A bűncselekmény korábbi szankcionálása pénzbírság kiszabását és három büntetőpont adását írta elő, a vezetési jogosultság ideiglenes korlátozására mindeddig nem került sor.

Az új szabályok hatályba lépésével a képviselők döntő többsége egyetértett, míg egy maroknyi kisebbség ellenezte azt. (Utóbbi egyik oka az az ír sajátosság, mely szerint Írországban a papok településről településre járva akár napi több helyen is misét celebrálnak, mely során misebort fogyasztanak. Amennyiben a misebor – jellegének megfelelően – valóban tartalmaz alkoholt, abban az esetben a napi több mise után az érintett egyházi személyek BAC értéke könnyen meghaladhatja a legális értéket, és az új szabályok értelmében vezetői engedélyüket azonnal elveszthetik. Erre persze megoldás lehet sofőr alkalmazása, vagy alkoholmentes, illetve csökkentett alkoholtartalmú misebor fogyasztása).

A szigorúbb szabályozás meghozatala az ír Közúti Biztonsági Hatóság (RSA) szerint szükséges lépés volt, hiszen az ír utakon 2008 és 2015 között a halálos kimenetelű gyalogos gázolások több mint 50%-ának a hátterében az ittasság állt (ezeket a baleseteket nem csak a járművezetők, hanem a gyalogosok is okozhatták). Az is megdöbbentő, hogy a balesetet okozó alkoholfogyasztók több mint felénél rendkívül magas véralkohol-koncentráció volt megállapítható, azaz több, mint a törvényes határ négyszerese.

Az ír baleseti statisztikák rávilágítottak a vidéki területeken a gyalogosokat érintő sajátos veszélyekre is. Miközben a közúti halálozások többsége városi belterületek közútjain történt, addig a vidéken bekövetkezett baleseteknél az idős ittas gyalogosok aránya emelkedett ki. Az életkor tekintetében egyértelműen az idősebb emberek közlekedésének van a legnagyobb kockázata, különösen ha gyalogosan közlekednek. Ezért az RSA 2018. októberében megtartott „Biztonság hete” megnevezésű rendezvényének középpontjában éppen az idős gyalogosok álltak.

(Forrás: ETSC) 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...