Első önjáró autóbusz
2019-02-04 15:32 | ORFK-OBB
Finnországban tesztelik a Gacha nevű önjáró autóbuszt, amely akár már jövőre megkezdheti üzemszerű működését a skandináv országban.

A japán Muji és a finn Sensible 4 cégek együttműködésében épült meg az az autonóm, önjáró autóbusz, mely tesztelése napjainkban tart a Finnország északi részében megépült tesztpályán (erről a tesztpályáról honlapunkon korábban már írtunk). A Muji több ilyen modellt is épített. Az autóbuszokkal szembeni elvárás, hogy minden időjárási körülmények között biztonságosan alkalmazhatók legyenek,. Az autonóm járművek egyik legnagyobb problémáját éppen a korlátozott látási viszonyok melletti, illetve a téli közlekedés jelentik.

Amennyiben a jármű tesztelése sikerrel zárul és a jármű alkalmas lesz a biztonságos közúti közlekedésre, abban az esetben akár már 2020-ban forgalomba állhat Finnország három városában. Ezáltal a Gacha lehet az első olyan automata autóbusz a világon, amely mindenféle időjárás körülmények között alkalmazható.

"Az időjárás döntő szerepet játszik az autonóm autóbuszok vagy a robo-taxik piacának megnyitásában" – jelentette ki a projekt egyik vezetője. "Jelenleg leginkább az eső, a köd és a hó akadályozza meg az autonóm járművek közlekedését, mivel a meglévő technológiákat többnyire meleg éghajlati körülmények között tesztelik és fejlesztik." Ezzel szemben a finn Sensible 4 cég sarkvidéki körülmények között teszteli az új technológiát, ezáltal biztosítva, hogy a gépkocsivezető nélküli közlekedés biztonságos legyen, esőben, napsütésben, ködben és hóesésben egyaránt.

A Gacha önjáró autóbusz külső részén LED fénycsík fut végig, a fényszórók ugyancsak energiatakarékos LED technológiával készültek. A leendő utasokat kommunikációs térkép tájékoztatja az útvonalról, a mozgási jellemzőkről és a következő állomásokról. A gyártó Muji cég a jármű belsejét leegyszerűsítette, a belső tér a karosszéria ívét követi, az ülések sötétkék színűek, a korlátok és kapaszkodók pedig hasonlóak, mint a ma közlekedő „hagyományos” tömegközlekedési járművek esetében. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...