Köszönjük a figyelmét!
2019-01-30 09:28 | ORFK-OBB
A járművezető figyelmét elvonó tényezők ellen lépnek fel Norvégiában.

Tízből három személysérüléses közúti baleset a járművezető figyelmetlensége miatt következik be. Ez a megállapítás húzódik a Norvég Közúti Hatóság (Statens vegvesen) által indított kampány hátterében, mely a figyelmetlenség, a vezetés közbeni figyelemelvonó tényezők visszaszorítására irányul. A norvég kampány a „Köszönjük a figyelmét!” címet kapta. A kampány üzenete egyértelmű az autósok felé, a legjobb, ha szó szerint idézzük: „Vezetés közben mindig bekapcsoljuk a biztonsági öveinket. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem szabad túllépni a megengedett sebességet, és nem iszunk szeszes italt vezetés előtt. Balesetek mégis történnek! Miért? Azért, mert nem vagyunk figyelmesek! Ha akár néhány másodpercre is elvonja a figyelmét az útról, az ugyanolyan, mintha vakon vezetne akár futballpályányi hosszúságú útszakaszon. Tízből három közúti baleset a járművezető figyelmetlensége, figyelmének elvonása miatt következik be.

 

Köszönjük, hogy a jármű vezetése közben, a kormány mögött ülve „csak” vezet, és nem csinál semmi mást!

Köszönjük, hogy folyamatosan az úttesten tartja a szemét!

Köszönjük, hogy nem álmodozik!

Köszönjük a figyelmét!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Háttér

A járművezetői figyelem elvonása nem csak Norvégiában került a figyelem középpontjába, hanem egész Európában. Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) adatai és az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) által kiadott információk szerint egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket manapság gyűjtőnéven a közutak „csendes gyilkosainak” nevezik. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifi készülék kezelése, valamilyen kezelőszerv (például légkondícionáló) beállítása, az étkezés, sminkelés, illetve más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek az autó-hifi képernyőjén, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr menet közben az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson.

 

Ezért a TISPOL bő két évtizedes fennállása óta 2018-ban első alkalommal szervezte meg azt a közúti ellenőrző kampányát, mely célja a figyelmetlen közlekedés, a közlekedők figyelmét elvonó tényezők elleni fellépés. A „Focus on the Road” („Figyelemmel az útra”) megnevezésű kampány idén is megszervezésre kerül. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...