Sötétben hamarabb elfáradunk
2019-01-21 13:03 | ORFK-OBB
A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat segíthet.

Tél derekán járunk. Bár visszavonhatatlanul haladunk a tavasz felé, a nappali világosság időtartama is egyre növekszik, ugyanakkor még mindig a sötét időszak az uralkodó, továbbá teljesítő képességünk szempontjából az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a január és a február a leghidegebb hónapjaink.

Orvosi tapasztalatok igazolják, hogy sötétben – még ha az reggeli, vagy késő délutáni sötétség is – hamarabb elfáradunk. Ilyenkor a közúti forgalomban részt vevő fáradt járművezető azt kockáztatja, hogy figyelmetlenné válik, és a volán mögött esetleg el is alszik. Márpedig ez súlyos balesetek és közúti tragédiák okozója lehet. A vezetés közbeni elalvás sokkal gyakoribb, mint gondolná! A közelmúltban a Német Közúti Biztonsági Tanács (DVR) egy telefonos felmérést végeztetett el az autósok körében és arra a megdöbbentő megállapításra jutott, hogy az egyébként név nélkül nyilatkozó járművezetők közül minden negyedik(!) elismerte, hogy még ha kis időre is, de legalább egyszer elszunnyadt vezetés közben.

A téli hosszabb sötét időszakok megzavarják az ember „belső óráját”. A rövidebb és sötétebb nappalok megnövelik a melatonin szintet, fokozva a fáradtság érzetét, ezen túl az érzékszervekre is hatnak, és befolyásolják a vezetési képességet. Mindezek hatására az elalvás veszélye nő. Aki reggel kialvatlanul ébred, amennyiben teheti, tartsa lehunyva a szemét még egy ideig – akár 5-10 perc is sokat számíthat – vagy zuhanyozzon le úgy, hogy a víz hőfokát eközben többször változtatja. A hideg és meleg víz változtatása növeli az éberséget, aktívvá tesz és a hangulatot is javítja. Aki délután érzi magát fáradtabbnak, tegyen egy rövid sétát a friss levegőn, és ezzel biztonságosabbá teszi az azt követő közlekedését.

Fontos tudni, hogy a fáradtság hasonlóan kedvezőtlen hatást gyakorol közlekedésünkre, vezetési stílusunkra, mint az alkohol. Tompává, figyelmetlenné tesz, lelassulnak a reflexek, s ha a fáradtság a járművezető elalvásához vezet, akkor a tragédia be- illetve be nem következése csak a szerencsés véletlenen múlik. A fáradtságnak az emberi teljesítményre, a fizikai és mentális képességekre gyakorolt kedvezőtlen hatását már régóta felismerték, de a közlekedők nem kis hányada - sajnálatos módon – ezt nem veszi figyelembe, illetve úgy gondolja, hogy különböző trükkökkel az éberség tartósan fokozható.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a járművezetőknek nagyon komolyan kell venniük a fáradtságnak azon tüneteit, melyet testük jelez. Mert a járművezetők tudatában vannak fáradtságuknak, még akkor is, ha azt önmaguknak, vagy utasaiknak nem vallják be, és fáradtságuk kezelésére, az elalvás megelőzésére különböző védekező mechanizmusokat igyekeznek kialakítani.

Ha a szemhéjak hitelen nehézzé válnak, akkor az olyan megoldások, mint az ablak lehúzása, a légkondicionáló bekapcsolása, vagy a gépjármű utasterében a belső világítás felkapcsolása nem lehetnek hatásosak. Ugyanez vonatkozik a hangos zenehallgatásra, az éneklésre, a szőlőcukor, üdítőital fogyasztására, vagy más hasonló megoldásokra, hiszen a fáradtságot nem lehet egyszerűen be- és kikapcsolni, illetve ilyen trükkökkel tartósan kompenzálni. Az egyetlen hatékony megoldás – ha már menet közben vagyunk - csak a megállás és szünet tartása lehet.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a kutatások alapján több mint hatszoros a baleseti kockázat növekedése akkor, ha fáradtan veszünk részt a közúti forgalomban. A halálozási kockázat még ennél is magasabb, hiszen a fáradtságra, s az elalvásra visszavezethető balesetek jelentős részében a jármű fékezés nélkül, nagy sebességgel halad le az útról, ütközik neki egy fának, másik gépkocsinak, vagy éppen üt el egy gyalogost.

 

A fáradtság leküzdésére, az elalvásos balesetek megelőzésére az egyetlen tartós és hatásos módszer az alvás, a kellően kipihent állapot, míg a vezetés közbeni pihenés is csak ideiglenes megoldásnak számít. Javasoljuk ezért, hogy hosszabb utazását pihenők beiktatásával előre tervezze meg, s két óránként tartson 15 perc szünetet! Ezt az időt pihenéssel töltse, továbbá igyon egy csésze erős kávét, vagy más koffein tartalmú italt. A koffein növeli az éberséget, de azt se feledje, hogy mindössze 30-60 percre! 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...