Ír eredmények
2019-01-17 22:24 | ORFK-OBB
Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak száma.

Írországban 1959 óta vezetnek statisztikát a közúti balesetekről és a tavalyi év hozta az eddigi legjobb eredményt, mivel 4 százalékkal csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma. De érdekes az eredmény, ugyanis 2018-ban 149 ember vesztette életét a szigetországban 142 baleset során. A megelőző évben kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, pontosan 141, viszont azokban 156-an vesztették életüket.

Shane Ross, közlekedési-, turisztikai- és sportminiszter a tájékoztatójában megemlítette, hogy még mindig a gyorshajtás az elsődleges baleseti ok, elmondása szerint tavaly 130 000 gyorshajtót vontak eljárás alá. Továbbra is probléma az ittas vezetés, és a kisérő nélkül vezetni tanulók által okozott balesetek. Ez utóbbi részlet magyarázatra szolgál, ugyanis Írországban létezik tanulói jogosítvány, amely a sikeres elméleti vizsga után váltható ki. Ezzel már autóba lehet ülni, de csak kísérővel (oktatóval), aki lehet családtag, barát is, a lényeg, hogy 2 éve legyen a tanítónak végleges jogosítványa. Emellett 12 órát kell venni a vizsgára jelentkezéshez egy hivatásos oktatótól. Ha sikeres vizsgát tesz a tanuló, akkor két évig kezdő vezetőnek számít, és ennek megfelelő matricát kell az autójára ragasztania.

Liz O’Donnell, a közlekedésbiztonsági hatóság elnöke (Road Safety Authority – RSA), hogy mindent megtesznek a balesetek fokozatos visszaszorítása érdekében. Így a rendőrjárőrök eszközparkjába okoseszközök beszerzése mellett döntöttek, amellyel kiszűrhetik a biztosítás nélkül-, vagy a fent említett tanulói státuszban lévő, de szabálytalan kezdő vezetők kiszűrését. Fokozzák a közúti rendőri jelenlétet, hiszen tavaly Írországban 30 000 autóst büntettek meg mobiltelefonhasználatért, 11 000-en nem kapcsolták be a biztonsági övet, tehát akad munka bőven az egyenruhásoknak.

 

Moyagh Murdock, az RSA vezérigazgatója felhívta a figyelmet rá, hogy magas a gyalogos halálesetek száma. 41-en vesztették így tavaly életüket, ez a szám 32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A gyalogos áldozatok 54 százaléka 55 éves vagy idősebb ember volt. Megjegyezte még továbbá, hogy a tanulóvezetői-, kezdő vezetői rendszer reformját tervezik, hogy ez a vezetői kategória kevesebb balesetet okozzon. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...