Az e-kárbejelentő tetszik az autósoknak
2019-01-15 15:18 | ORFK-OBB
Egy hét alatt több mint 62 ezren töltötték le a digitális kárbejelentőt!

Múlt héten indították útnak a magyar biztosítók az Európában is újszerűnek számító digitális kárbejelentőt, amely a gyakorlatban kiváltja a papír alapú kék-sárga kárbejelentőt - a papír bejelentő továbbra is használható, párhuzamosan él a két bejelentési mód. A digitális kárbejelentő egy okostelefon alkalmazás, amely Android és iOs operációs rendszerrel rendelkező okoseszközökre egyaránt letölthető.

Az alkalmazást a bemutatás óta eltelt egy hétben több, mint 62 ezren töltötték le, ez igazolja a fejlesztés létjogosultságát. A letöltők közül többen már használni is kényszerültek, a biztosítókhoz csaknem ötven  baleseti kárbejelentés érkezett ezen a csatornán. A MABISZ (Magyar Biztosítók Országos Szövetsége) tájékoztatása szerint  a problémamentes felhasználók aránya 99,8 százalék.

A Mabisz ugyanakkor folyamatosan értékeli a beérkező észrevételeket és ezek alapján napokon belül megjelenik az 1.0.1-es verzió. A digitális kárbejelentő az ekar.hu oldalról tölthető le.  Az alkalmazás jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható, többes baleset esetén párosával lehet kitölteni. Az e-kárbejelentőt csak két ismert magyar rendszámmal lehet használni. Az alkalmazás egyelőre nem alkalmas casco károk rögzítésére.

Az e-kárbejelentő alkalmazás segítségével kitöltött kárbejelentést a felelősként megjelölt fél biztosítójának, illetve ha vitatott a felelősség, mindkét érintett biztosítónak megküldi a Mabisz. Ha a bejelentő felek 72 órán belül nem kapnak visszajelzést a biztosítótól, ezt a biztosítónak haladéktalanul jelezni kell, a bejelentő készülékén elmentett bejelentés hagyományos módon történő továbbításával.

A biztosítók a biztosítási dokumentumokon január elejétől folyamatosan a QR-kódokat helyezhetnek el, és így küldhetik majd ki azokat ügyfeleiknek, ennek célja a kitöltési folyamat meggyorsítása. Használata ugyanakkor nem nélkülözhetetlen, a kárbejelentés ennek hiányában is megtehető - közölte a Mabisz. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...