High-tech eszközökkel a biztonságért
2019-01-13 08:46 | ORFK-OBB
Az ORFK-OBB új eszközök beszerzésével válaszol az új év kihívásaira. A cél azonos az EU direktívával: 2050-re senki ne veszítse el az életét a közúti balesetben.

2000-ben Magyarországon az autóállomány 2,7 millió gépjárművet számlált, tavaly ez az adat már 3,9 millió volt. És bár nincs minden egyes jármű minden nap az úton, főképp nem a személyautók, amelyek az időben mért élettartamuknak bőven a 10 százalék alatti részét töltik az utakon (a fennmaradóban parkolnak), ez az adat mindenképpen rámutat arra, hogy milyen mértékben nőtt az országban a forgalomsűrűség.

Különösen jól érzékelhető ez a városok és az autópályák-gyorsforgalmi utak forgalmán, ahol már egy kisebb torlódást keltő eseménytől is a korábbiaknál jóval nagyobb mértékű forgalmi dugó alakul ki. Az erősebb forgalom, a forgalomban egy adott pillanatban résztvevő járművek magasabb száma már önmagában feltételezi, hogy több baleseti helyzet alakul ki, illetve, hogy adott a lehetőség a balesetszámok növekedésére.

Hogy ez ne történhessen meg, sőt, csökkenjen a balesetek-, különösen a személyi sérüléses balesetek száma, több lehetőség adott. Ezek között szerepel az úthálózat fejlesztése, a közlekedési szabályok frissítése, a forgalomszabályozás rugalmassá tétele, és természetesen a megelőzés, amelynek a szerepe, hogy tudatosítsa a közlekedőkben, hogy az autózás veszélyes üzem, és, hogy maguk a vezetők a vezetési tudásukkal, a hozzáállásukkal milyen sokat tehetnek a közlekedésbiztonságért.

A tudatosító, edukációs munka úgy hatékony, ha az azt végzők a munkájukat támogató eszközrendszerrel rendelkeznek. A budapesti ORFK székházban tartott V. Országos Iskolarendőr Szakmai Napon tartott szakmai előadások során több új eszköz beszerzését is bejelentették. Berzai Zsolt c. r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára látványos módon mutatta be az új eszközöket.

Ebben segítségére volt Orbán Szabolcs, a Muzix Group Kft. ügyvezetője, akivel közös előadásban mutatták be az új oktatási célú mini-robotot. Az új generációs Alpha robotból 21 darab érkezik a szervezethez. A beszerzést az első generációs robotok alkalmazásában szerzett pozitív tapasztalatok alapján döntötték el. Az Aplha robotok hatékonyan támogatták az iskolás korú gyerekek körében végzett munkát: egyszerűen fogalmazva, ahol ott vannak a kis robotok, ott nincs nem figyelő gyerek! Így sokkal könnyebben „átmennek” a közlekedésbiztonsági célú információk.

Az új robot rendelkezik infraérzékelővel, így mozgás közben érzékeli az akadályokat. További újdonsága, hogy már on-line kapcsolatra képes, így a környezetből felfogott információkat a távoli központba továbbítja, ahol azt programszinten elemzik, és ez alapján online parancsot kapva a robot, olyan váratlan válaszreakciókat hajt végre, mintha önálló személyiség lenne. Például, ha nevet a közönsége, akkor ő is nevetni kezd. Újdonság még a hangvezérlés, amely ugyan még csak angol nyelven működik, de „beszélgetésre” is lehetőséget ad, így interaktív az eszköz.

Az ORFK-OBB szintén az oktatási munka céljaira virtuális szemüvegeket, és 360 fokos látószögű kamerákat is beszerzett. Ezekkel nagyon jól demonstrálható, hogy a közlekedésben résztvevők számára milyen fontos a körkörös figyelem, a környezeti mozgás folyamatos követése, amely alapján akár gyalog, akár járművet vezetve jobb döntés hozható.

A hagyományosabb, de nem kevésbé fontos eszközök közé tartozik 10 darab rendezvénybusz vásárlása, amellyel a megyei irodák munkáját segíti a szervezet. A kisteherautókat a felszerelésük teszi szakeszközzé, a rendezvényekhez való kitelepülés igényinek megfelelő felszerelést tartalmaznak. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...