Vigyázat, hófúvás!
2019-01-08 15:54 | ORFK-OBB
Ha lehet, ne induljon el! Ha erre nincs lehetősége, készüljön fel előre az útra! Ehhez adunk tanácsokat.

Téli időszakban, havazás esetén a közúton közlekedőknek egy speciális veszéllyel, hófúvással is számolnunk kell. Hófúvás esetén a földfelszín közelében fújó szél, illetve a feltámadó erős szélrohamok a frissen hullott aprószemcsés, úgynevezett porhót felkapják, és nagy sebességgel szállítják, különféle alakzatokat, torlaszokat, akadályokat formálva belőle.

Ez a jelenség rendkívül rossz látási viszonyokat, illetve különösen veszélyes közlekedési helyzetet teremt az utakon, és akár bizonyos útszakaszok, forgalmi sávok, területek, települések elzáródásához, elszigetelődéséhez vezethet. A hófúváshoz nem feltétlenül szükséges szélsőséges szélvihar, hiszen akár már néhány tíz km/h szélsebességnél is létrejöhet, bár nagyobb gyakorisággal inkább az erős széllökések esetén alakul ki.

A hófúvás közlekedési szempontból kritikus helyzeteket idézhet elő, mely következtében bárki könnyen elakadhat, és akár órákig, vagy szélsőséges esetben napokig is az autóban ragadhat. Ezért nagyon fontos az, hogy havazás és hófúvás lehetőségének veszélye esetén még elindulás előtt minden közlekedő mindenki tájékozódjon az időjárási előjelzésekről, a várható hó mennyiségéről, a szél erősségéről, valamint a tervezett útvonalon kialakult, illetve ott várható közlekedési helyzetről.

Havazás, különösen hófúvás esetén a láthatósági és útviszonyok, a jármű stabilitása, az abroncsok tapadási tényezője rendkívüli módon megváltoznak.  

Fő szabály, hogy hófúvás esetén lehetőség szerint senki ne induljon útnak. Különösen igaz ez, ha gyermek is utazna a gépkocsiban. Ha ez nem lehetséges, akkor az utazás megkezdése előtti előzetes tájékozódás, valamint az előre gondoskodás alapvető fontosságú, azaz nem mindegy, mit viszünk magunkkal a gépjárműben. A gépjármű megfelelő műszaki állapota, a téli gumiabroncsok használata, a fényjelző és világító eszközök kifogástalan működése, a megtankolt gépkocsi és a feltöltött mobiltelefon alap a biztonság szempontjából. Ezen kívül ital (pl. termoszban tea), némi étel, vagy snack (lehetőség szerint magas energia tartalmú), meleg takaró, zseblámpa, kis méretű ásó, valamint ha szükséges, gyógyszer is legyen nálunk.

Haladás közben vezessenek lassabban és fokozott figyelemmel, tartsanak nagyobb követési távolságot és már előre tervezzenek hosszabb menetidővel. Ne feledjék: hófúvás esetén bármikor számíthatnak az úttesten elakadt gépjárművel, valamint hótorlasz képződésével,(mely időbeni észlelése komoly gondot is jelenthet! Ezért az óvatos vezetés mellett a kormányt az azonnali reagálás lehetősége, valamint a megcsúszás veszélyének elkerülése érdekében mindig fogják két kézzel, mellőzzék az előzést, a hirtelen kormánymozdulatokat és a vészfékezést, továbbá vegyék fel a forgalom kialakult ritmusát – még ha azt esetleg lassúnak találják is. A figyelmet elvonó tényezők használatát (mobiltelefon kihangosító szett, rádió, GPS, egyéb kezelőszervek) mellőzzék, illetve a minimálisra csökkentsék.

Fontos továbbá, hogy az ablaktörlő lapátok megfelelő állapotúak, törlésképesek legyenek, ellenkező esetben a szélvédőre hullott, és ott olvadásnak induló hótömeg összetapad és csak szétkenődik, mely igen hamar megakadályozhatja a járműből való kilátást, a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül fontos információk megszerzését. Hosszabb út, vagy intenzív havazás esetén a fényszórókra rárakódhat a hó, így azok nem képesek megfelelően megvilágítani az előttünk lévő útszakaszt, illetve meghiúsíthatják azt, hogy más közlekedők minket észleljenek. Ezért időnként a fényszórókat meg kell szabadítani a rárakódott, rátapadt hótól, amit soha ne az úttesten, vagy az út jobb szélére húzódva, hanem biztonságos helyen megállva tegyünk meg (pakolóhelyen, benzinkútnál félreállva stb. Sűrű havazás, hófúvás esetén lakott területen kívül se használjunk távolsági fényszórót, hiszen a hószemcsékről visszaverődő intenzív fény vakító hatású.

Számítani kell arra is, hogy szélsőséges viszonyok esetén az áramszolgáltatás szünetelhet, a közúti jelzőlámpák, illetve a közterületi világítótestek nem működnek, ezáltal a veszélyek észlelése lakott területen belül (például a gyalogosok közlekedése, az úttesten elakadt, vagy az úttest szélén álló jármű) tovább korlátozódik. 

Végezetül néhány fontos tanács utazás esetére:

·       Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!

·       Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

·       Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával feltöltött mobiltelefont, lámpát, meleg kávét, vagy teát.

·       Gépkocsival csak akkor induljon útnak, ha az feltétlenül szükséges, továbbá gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

·       Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

·       Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

·       Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

 

 

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...