Balesetmentes Boldog Új Évet!
2018-12-30 07:46 | ORFK-OBB
Felelős és „józan” Szilvesztert a közutakon, továbbá balesetmentes új esztendőt kíván mindenkinek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

Az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy az évforduló napjaiban sajnos többen ülnek ittasan a volán mögé az év más időszakaihoz képest. Ez a jelenség tükröződik a baleseti statisztikákban is, hiszen Szilveszterkor, valamint Újév napján az ittasan okozott közúti balesetek számában jelentős növekedés figyelhető meg.

Talán nincs olyan ember, aki az óév végét és az új esztendő kezdetét valamilyen módon ne ünnepelné meg. Valaki otthon marad és TV-t néz, nagyon sokan partira, valamilyen buliba mennek, és magas azoknak a száma is, akik a szilveszteri estét – és esetenként az újév hajnalát – legalább részben az utcán töltik, a felhőtlen ünneplés reményében. A Szilveszter elmaradhatatlan kellékei a jó hangulat, a virsli, a lencsefőzelék, a pezsgő, és az úgynevezett „a” betűvel kezdődő italok.

A bulizás és az utcai szilveszterezés különösen jellemző a fiatalabb korosztályok tagjaira, akik szeszes ital fogyasztása nélkül is a közúti közlekedés kiemelten veszélyes korcsoportjának számítanak – a baleseti statisztikákra tekintettel.

Az ünnepléssel, a szórakozással és a jó kedvvel kapcsolatban maximálisan egyet lehet érteni. Ugyanakkor az már nagy gond, hogy ilyenkor a szeszesital fogyasztás és az azt követő autóvezetés sokak szemében a „még belefér” kategóriába tartozik, gondolva, hogy „úgy sem lesz semmi baj”. Főként őket szeretnénk tájékoztatni arról, hogy márpedig az alkohol és a biztonságos járművezetés bizony összeegyeztethetetlen fogalmak!

Nem véletlen, hogy az ittas járművezetés az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a közutak második legfőbb gyilkosának számít (ezen a szomorú listán csak a gyorshajtás előzi meg). Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszesital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az alkohol fogyasztását követő néhány órás pihenés, vagy nehéz, zsíros étel fogyasztása „csodát tesz”. Mert ezek az állítások nem fedik a valóságot. Szilveszterkor és Újév napján a bizonytalan úttartásra, valamint az elégtelen helyzetfelismerésre utaló frontális balesetek, árokba csúszások, fának ütközések, elsőbbség meg nem adások, gyalogos gázolások, vagy éppen az ünneplő tömegbe való behajtások igazolják azt, milyen veszélyes ittas állapotban a volán mögé ülni, különösen, ha a gépkocsiban „emelkedett” hangulat uralkodik.

Kérjük ezért, hogy az évforduló napjain se vezessenek ittasan, még az enyhébb alkoholtartalmú italok fogyasztásától is óvakodjanak, ha vezetni fognak.

Kérjük továbbá, hogy még az emeltebb hangulatban is tartsák meg a közúti közlekedés szabályait, hiszen az az életnek, a testi épség megőrzésének és a biztonságos célba érésnek a legfontosabb alapja, és különös figyelemmel kísérjék a gyalogosok, gyalogos csoportok közlekedését. Ügyeljenek arra, hogy az évfordulót mindenki épségben, egészségben ünnepelhesse, és ne árnyékolhassa be baleset, sérülés, vagy tragédia az új év első napjait!

 

Balesetmentes új esztendőt kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...