„Stop and Roll” jelzőlámpák
2018-12-27 19:00 | ORFK-OBB
Elvis Presley alakjával irányítja a gyalogosok forgalmát három jelzőlámpa a németországi Freiburg városában.

Több mint négy évtizeddel a halálát követően a „Rock&Roll királya” segíti a gyalogosok úttesten való biztonságos átkelését a németországi Freiburg városában. A Hessen tartományban lévő, mintegy 27 ezer fős német városban ugyanis Elvis Presley alakja látható három olyan kijelölt gyalogos-átkelőhelynél elhelyezett közúti fényjelző készüléken, mely a gyalogosok forgalmát szabályozza.

Tilos jelzés esetén az énekes egy mikrofon mögött áll a szabályoknak megfelelő vörös környezetben. Amikor a jelzés zöldre vált, akkor Elvis egyedi, elhíresült táncmozdulata látható, lábujjhegyen állva, feltartott jobb kézzel. A három gyalogos jelzőlámpa az Elvis Presley tér közvetlen környezetében látható.

Miért éppen Elvis alakja látható a jelzőlámpákon, miért lett úgynevezett „Ampelmann” (magyarul: lámpaember)? Ennek oka nem más, minthogy a világhírű énekes 1958 októberétől 1960 márciusáig katonaként Friedbergben állomásozott és akkoriban a szomszédos Bad Nauheimben élt. Ezért Elvist a mai napig mindkét városban bálványozzák. Nemcsak az Elvis Presley klubok működnek mindkét városban, de Bad Nauheimben még zarándokhelyek is vannak, ahol a rajongók gyertyákat, virágokat vagy ajándékokat helyezhetnek el bálványuk emlékére. Az „Európai Elvis Fesztivál”-nak is Bad Nauheim városa ad otthont, és az énekesnek bronzszobrot is állítottak.

A jelzőlámpákra Elvis alakját egy képzőművész formázta meg, és a projekt költsége mintegy 900 eurót tett ki. A rendszer természetesen csak azt követően kezdhette meg a működését, miután azt a rendőrség biztonságosnak találta, továbbá a helyi önkormányzat a jóváhagyását megadta. A városvezetés szerint az Elvis-lámpák turista látványossággá váltak. Sok Elvis rajongó kizárólag azért utazik a német kisvárosba, hogy egy fényképet, vagy szelfit készítsen a nem szokványos látványosságról.

 

Az Elvis lámpák egyébként nem egyediek Németországban, hiszen az elmúlt időszakban több gyalogos forgalmat irányító közúti jelzőlámpát alakítottak át olyanná, melyek az adott település híres szülöttének, vagy egykori lakójának alakját ábrázolják. Az egyik leghíresebb ezek közül a Trier városában lévő Marx-jelzőlámpa, amelyet Karl Marx kommunista filozófus születésének 200. évfordulója alkalmából valósítottak meg 2018-ban.

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...