Csapadékos téli napok
2018-12-18 10:20 | ORFK-OBB
A sok csapadék és a zsúfolt közlekedés együttesen jelentősen megnövelik a biztonságos közlekedés kockázatát.

A meteorológiai előjelzések szerint az ünnepek előtti időszakban csapadékos napok várhatók. A csapadék a hőmérséklet és a helyszín jellege függvényében különböző formában jelenhet meg (eső, havas eső, hó, köd stb.). Fontos, hogy a gépkocsik legyenek felkészítve a csapadékos téli közlekedésre. A téli gumiabroncsok ilyenkor a biztonságos közlekedés alapjai, de korántsem nyújtanak teljes védelmet. Nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessenek! Különösen számolni lehet jeges, csúszós útburkolattal felüljárók, hidak, és aluljárók környezetében, valamint szélcsendes erdei útszakaszokon.

Közlekedésük során számítsanak arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenniük azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő! Ezért mérsékeljék a sebességet úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják. Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a nagyobb biztonság és a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni.

?

Az ilyenkor jellemző közlekedési kockázatokhoz hozzájárul, hogy a karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások és sajnos nem minden közlekedő igazodik az ilyenkor szokásos helyzetekhez, és veszi tudomásul a lassúbb haladás tényét. 

Alapvető fontosságú, hogy a közúti közlekedés keretén belül mindenkinek (legyen járművezető, vagy gyalogos) nagyobb türelmet kell tanúsítania, ügyelni kell a megváltozott téli közlekedési viszonyokra, oda kell figyelni a KRESZ szabályok maradéktalan megtartására! A járművek láthatósága érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni az autó világító és fényjelző berendezéseinek megfelelőségére. A gyalogosok részéről is fontos - főleg a zsúfoltabb utak környékén -, hogy kellő figyelmet kapjon a láthatóságuk biztosítása, amelyet leginkább megfelelő színű ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetnek el.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!  Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság arra kéri Önöket, legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek és vigyázzanak egymásra az utakon,  hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

 

 

 

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...