Jégmentes, tiszta szélvédőket!
2018-12-16 07:16 | ORFK-OBB
A szélvédők tisztántartása és párátlanítása nélkülözhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Tél van. A hajnali mínuszokat nappali fagyok is követik, ezért a gépjárművezetőknek fokozottan kell számolniuk a szélvédők és – nem utolsó sorban – a világító eszközök jegesedésével. A járműből való kilátás biztosítása már az első méterek megtételekor is fontos, ezért elindulás előtt kérjük, minden esetben ellenőrizzék a gépjárműveket, tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott csapadékot. A jegesedés megszüntetése ugyanis a gépjárművezető feladata és egyben kötelessége: Ennek hiányában azzal a valós veszéllyel kell számolni, hogy  a jármű vezetője a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen információk megszerzésétől fosztja meg magát – ezáltal saját és mások testi épségét veszélyeztetve. A probléma másik forrása, hogy haladás közben a menetszél jégdarabokat szakíthat le a szélvédőről, ami a mögöttes vagy szemből érkező közlekedők számára balesetveszélyes lehet. A tehergépjárművek esetében feltétlenül gondoskodni kell a rakománytér (ponyva stb.) tetején kialakult jég eltávolításáról is, mert a menet közben lehulló jégtömeg nem kívánatos események, súlyos balesetek, tragédiák okozója lehet.

A jég eltávolítása mellett a szélvédők tisztántartása és párátlanítása is fontos.

A közúti ellenőrzések és a balesetek tapasztalatai azt mutatják, hogy elindulás előtt sokan nem, vagy csak részben tisztítják meg a gépjármű szélvédőit, és általában megelégednek a felületes törléssel, vagy az ablaktörlő lapátok használatával. Pedig ez nem elég! A biztonságos közlekedéshez, a megfelelő kilátáshoz, a forgalmi helyzet valós felméréséhez arra van szükség, hogy a szélvédők teljes felülete (kívül-belül, elől-hátul, a jobb és baloldalon egyaránt) tiszta legyen, s ugyanez mondható el a visszapillantó tükrök vonatkozásában is.

Sokan megfeledkeznek a szélvédők (különösen az első szélvédő és az első ajtók üvegei) belső felületének megtisztításáról. Amennyiben a tisztítást több hétig elhanyagoljuk, az üveg belső felületén finom por és egyéb szennyeződés rakódik le, mely az idő haladtával egyre vastagabb réteget képez. Jelentősen rosszabb a helyzet, ha a gépkocsiban utazók között dohányos is akad, ugyanis a dohányfüst fokozza a belső szennyeződésréteg kialakulását. Ez a szennyeződés normál nappali körülmények között nem mindig zavaró, ugyanakkor ha szemből erős fény érkezik – mely lehet akár hegyes szögben érkező napfény, vagy szemben közlekedő jármű fényszórójából érkező fény – nem csak korlátozhatja a gépkocsiból való kilátást, hanem szélsőséges esetben akár másodpercekre el is vakíthatja a vezetőt.

Az említett szennyeződésréteg mellett hasonlóan veszélyes, amennyiben a gépkocsi utastere a hűvös, vagy hideg időben - általában +5 C ̊ alatt – bepárásodik, és a járművel a szélvédőre lerakódott vízcseppek eltávolítása, párátlanítása nélkül indulunk útnak, kapcsolódunk be a forgalomba. A vízcseppek egyrészt megnehezítik a járműből való kilátását, másrészt megtörik az utastérbe érkező fényt, felerősítve annak vakító hatását.

A közúti balesetek, személyi sérülések és halálesetek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy valamennyi vezető tisztítsa meg gépjárműve ablakfelületeit, és végezze el a belső párátlanítást még a megindulás előtt!

A tökéletes párátlanítás érdekében:

- kapcsolja be a hátsó szélvédő fűtőszálait,

- a fűtéssel együtt használja a légkondicionáló berendezést (mely köztudottan szárító hatású),

- és csak akkor induljon el, ha valamennyi szélvédőn tökéletesen kilát!

Kérjük, ne feledkezzenek meg a visszapillantó tükrök, valamint a gépkocsi fényjelző és világító berendezéseinek rendszeres tisztántartásáról sem!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!



 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...