Egy kerékpáros javaslatai
2018-12-06 08:51 | ORFK-OBB
Aktív kerékpáros írt nekünk a közlekedésben szerzett tapasztalatairól, a látás és láthatóság fontosságáról, a kerékpár kötelező felszereléseiről.

Az őszi és téli időszak közúti közlekedésében kiemelt figyelmet élvez a látás és láthatóság témaköre. A mindenkori látás fontosságát az a tény alapozza meg, mely szerint a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen információk mintegy 90%-át a szemünk által szerezhetjük meg, míg a folyamatos láthatóság, észlelhetőség biztosítása a balesetek elkerülésének egyik meghatározó eleme. Nem véletlen, hogy az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette őszi tradicionális balesetmegelőzési kampányát („Látni és látszani 2018 – egymásért ” címmel), mely a látás és a láthatóság kiemelt szerepe mellett a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabálykövető módjára is felhívta a figyelmet.

A látni és látszani alapelv valamennyi közlekedői csoportnál (vagy hivatalosabban fogalmazva: úthasználói kategóriánál) fontos, gyalogosoknál és járművezetőknél egyaránt. A mindennapi tapasztalatok és a baleseti adatok alapján azonban sajnálatos módon sokan vannak azok, akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek, ezáltal közvetlen veszélynek teszi ki magukat, utasaikat és a környezetükben tartózkodókat.

Ennek kapcsán levelet küldött szerkesztőségünknek Majercsák András, aki rendszeresen vesz részt kerékpárral a közúti közlekedésben, és – amint írja – sajnos gyakran tapasztalja, hogy a bringások kivilágítás nélkül, mások által rendkívül nehezen észlelhető módon közlekednek, s olyan esetben sem viselnek fényvisszaverő mellényt, amikor arra jogszabály kötelez. Levélírónk a tapasztalatait, valamint a biztonságos közlekedés érdekében más kerékpárosok részére tett javaslatait megírta, amelyet itt közzéteszünk a gyakorlati életből származó értékes meglátásai miatt.

 

Az írás:

„Rendkívül fontos a biztonság érdekében nem csak az autóknál, hanem más közlekedési eszköznél is a megfelelő kivilágítás. Sok olyan kerékpáros balesetről lehet hallani, amelyek a nem megfelelő kivilágításra vezethetők vissza.

Miért is fontos, hogy ki legyen világítva egy kerékpár?
Sok-sok ember a sötétben kivilágítás nélkül közlekedik, amellyel veszélyezteti saját testi épségét és mellette másokét is! Figyelmet kellene fordítani ezekre a dolgokra. Sötétben nagyobb valószínűséggel következhet be olyan baleset, amely a nem megfelelő kivilágításra vezethető vissza.

Mit lehet tenni ez ellen?Az áruházakban, interneten a célnak megfelelő kivilágításra alkalmas eszközöket lehet vásárolni: fényvisszaverő mellényt, prizmát, macskaszemet.


Kiemelve néhány kiegészítő
Ruházat: Sötétebb ruházatú embert nehezebb észrevenni mint azt, aki világosabb ruházatot választ. Érdemes erre külön figyelmet fordítani.

Első lámpa: olyan lámpákat lehet kapni, amely már korrekt fényerővel is rendelkezik, melyet megfelelően beállítva nem vakítja el a vele szemben jövő forgalmat. Távolabbról jobban észrevehető.
Hátsó lámpa: a hátsó lámpák választéka is elég széles körű, így bármikor könnyen megvásárolhatók. Ne feledkezzünk el róla! Fontos, hogy ne csak elölről legyünk észrevehetőek, hanem hátulról és oldalról is!

Sisak: Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni a sisak használatáról sem. Ez nem kötelező felszerelés viszont ajánlott a viselése, hisz a sisak nem ellenünk van, hanem értünk!
Fényvisszaverő mellény: a fényvisszaverő mellény használata fontos.


                                               
Kerékpárhoz előírt kötelező felszerelés

- Megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés
- Két, egymástól függetlenül működtethető fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat
- Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga színű, folyamatos, vagy villogó fényt biztosít, és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett ruházaton is!
- Egy hátsó lámpa, amely piros színű, folyamatos, vagy villogó fényt biztosít, és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett ruházaton is!
- Elöl egy fehér, hátul egy, vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszög alakú.
- Legalább az első keréken, legalább 2 db borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.
- Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet. (duda, kürt kizárva!)
- Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok esetén)Kérek minden forgalomban közlekedőt, figyeljünk egymásra, óvjuk egymás testi épségét és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket.”
 

 

Majercsák András 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...