Vigyázat! Ónos eső!
2018-12-04 06:19 | ORFK-OBB
Lehetőleg ne induljon útnak, ha ónos eső esik. Ha ezt nem teheti meg, akkor vezessen nagyon óvatosan, vagy válasszon tömegközlekedési eszközt! Leírunk néhány fontos biztonsági szabályt!

A jeges úton való vezetés kiemelt kockázatokat rejt, hiszen a tapadási viszonyok rendkívül kedvezőtlenül megváltoznak. A meteorológiai előjelzések alapján az előttünk álló időszakban gyakrabban kell számolniuk a közlekedőknek egy rendkívüli téli veszélyforrással, az ónos esővel, ami extrém óvatosságot követel az útra kelőktől. A közlekedők többsége a legkellemetlenebb és legveszélyesebb csapadéknak az ónos esőt tartja. Ha ónos eső esik, vagy ha ónos szitálás van, akkor a felszínre lehulló csapadék igen hamar összefüggő és rendkívül csúszós bevonatot képez, mely jelentősen korlátozza, vagy akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést.

Az ónos eső nem más, mint igen hideg (túlhűlt) vízcseppekből álló csapadék, mely a talajra, vagy más felületre hullva azonnal megfagy. Akkor alakul ki, amikor a felső és az alsó hideg légrétegek között melegebb levegő szorul meg. A felső légrétegből aláhulló hó a középső meleg rétegben esővé olvad, majd az alsó hideg légrétegben ezek az esőcseppek hirtelen megfagynak és ónos esőként érnek a földfelszínre. Ónos esőre különösen nagyobb hidegek után, az enyhülés előtti időszakban számíthatunk.

Ónos esőben rendkívül veszélyes a közlekedés, hiszen a jégbevonaton a tapadás minimálisra csökken. Ilyenkor, ha megtehetik, egyáltalán ne induljanak útnak, sem autóval, sem pedig gyalog. Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, főleg a sínhez kötött járműveket, a villamost, a fővárosban pedig a metrót (ezzel a közúti forgalom zsúfoltságát is csökkentjük). Gyalogosan is igen óvatosan kell közlekedni, ügyelve a megcsúszások elkerülésére, és az úttesten való áthaladás hosszabb időtartamára.

Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak. Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása). Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel. Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat.

Vezetéskor fogják stabilan, két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra. Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő.

Kerüljék az előzést és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják! Néhány perces előny nem éri meg egy baleset és a vele járó bonyodalmak (sérülés, munkából való kiesés, anyagi kár keletkezése, gépjármű szervizelése stb.) kockázatát.

- Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is.

- Nagyon fontos a „sportos” vezetési stílus mellőzése. Gyorsításkor mindig lassú gázadást, lassításkor pedig óvatos fékezést alkalmazzanak, kerüljék el a vészfékezést, mellőzzék a hirtelen végrehajtott manővereket, és az intenzív kormánymozdulatokat.

- Lehetőség szerint mindig húzódjanak jobb oldalra, ezáltal is csökkentve a frontális ütközések lehetőségét (a szemből érkező is megcsúszhat)!

- Ha a jármű valamilyen irányban sodródni kezd, a stabilitás gázelvétellel, apró, nagyon finom ellenkormányzással, esetleg lassító fékezéssel szerezhető vissza.

- Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha a zebra környezetében olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet.

- Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjármű megcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét.

-Ha az ónos eső váratlanul, jármű vezetése közben éri önöket, akkor fontos tudni, hogy a veszélyek három oldalról is fenyegetnek. Egyrészt a tapadási tényező jelentős csökkenése miatt a jármű rendkívül nehezen irányítható, másrészt az ónos eső a szélvédőkre ráfagyva igencsak megnehezíti – vagy ellehetetleníti - a járműből való kilátást (amihez hozzájárul, hogy az eljegesedő ablaktörlő lapátok sem képesek a funkciójukat ellátni). Az ónos eső súlya alatt váratlan meglepetés érheti a közlekedőket „felülről” is, hiszen a csapadék súlya alatt a fák ágai letörhetnek, a villanyvezetékek leszakadhatnak, vagy az olvadás során jégcseppek hullhatnak alá.

Végezetül: folyamatosan ügyeljenek arra, hogy a járműből való kilátást semmi se korlátozza. Ha a szélvédő jegesedik, vagy az ablaktörlő lapátok már nem törölnek rendesen, akkor álljanak félre, s útjukat csak akkor folytassák, ha ezeket a hiányosságokat megszüntették!

Az előzőekre figyelemmel csak ismételni tudjuk javaslatunkat: ha ónos eső esik, vagy ennek a közlekedés szempontjából rendkívül veszélyes csapadéknak a veszélye fennáll, akkor lehetőleg ne induljanak útnak! Ha ez nem megoldható, akkor vezessenek a fent leírtaknak megfelelően, illetve válasszanak tömegközlekedési eszközöket, lehetőleg sínhez kötött járműveket (vasút, HÉV, villamos, metró).

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...