Toleranciát az éveknek!
2018-11-24 18:40 | ORFK-OBB
Az öt éves múltra visszatekintő Békés megyei program a közlekedés „senior” képviselőinek biztonságát kívánja fejleszteni.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2014 óta minden évben több településen szervez közlekedésbiztonsági témájú programot az idősek részére. Így történt ez 2018-ban is, a rendezvények napjainkban is tartanak. A „Toleranciát az éveknek” című rendezvény-sorozat célja kettős. Egyrészt a rendőrség szeretne segíteni az időseknek abban, hogy a közlekedési ismereteiket felfrissítsék, s legyenek tisztában a korcsoportjukra vonatkozó leggyakoribb, illetve speciális veszélyekkel, és mindezek ismeretében szabályosan és biztonságosabban tudjanak közlekedni.

Másrészt a program keretében a fiatalabb közlekedőket arra kérik, hogy legyenek türelmesek és toleránsak az idősekkel, hiszen ők az életkorukból adódóan jóval sérülékenyebbek, és esetükben egy kisebb ütközés, vagy elesés is már súlyosabb következményekkel járhat.

 

A rendezvényeken a résztvevők tájékoztatást kapnak a Békés megyében történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának alakulásáról, a balesetek okairól. Ezután a szakemberek ismertetik a legalapvetőbb közlekedési szabályokat, különös tekintettel a kerékpárosokra és a gyalogosokra vonatkozó előírásokra. Szó esik arról is, hogy az idősek rendszerint milyen sérüléseket szenvednek, melyek az elsősegélynyújtás alapszabályai.

A „Toleranciát az éveknek” program keretében eddig 12 településen voltak rendezvények, (Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, Szeghalmon, Gyulán, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Orosházán, Mezőkovácsházán, Mezőhegyesen, Dobozon, Sarkadon), melyek a 65. életévüket betöltött közlekedőket célozták meg. A rendezvények sikerét jelzi, hogy idén eddig több mint ezren vettek részt.

Az érintett korosztályra tekintettel mindenképpen érdekesség, hogy a program játékos feladatokat is tartalmaz. A szervezők eleinte azt gondolták, hogy a játékos programok leginkább csak a gyermekek és fiatalok körében népszerűek, és ezért óvatosan kezelték az ilyen jellegű feladatokat, de hamar rá kellett jönniük, hogy az idősebb korosztály az egyik leghálásabb közönség. Az idősek végig figyelnek, és az előadások, valamint a játékok után az ellenőrző kérdésekre rendre helyesen válaszolnak - szemmel láthatóan élvezik az ismeretek játékos formában történő átadását. (Ezzel kapcsolatban említsünk meg egy idézetet: „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.”)

A rendezvényeken a szervezők általában két játékos feladattal állnak elő, a program is játékkal kezdődik. Először a "Mennyire ismered párod közlekedési szokásait" feladat keretében házaspárokat kérnek fel. A feladat végrehajtása nagyon jó hangulatot teremt, és befogadóbbá teszi az időseket az előadások tartalma iránt. A másik játék címe: "Hoztam egy KRESZ kérdést", ebben a kvíz játékban 4 csapat játszik. A játékos végrehajtást ismételten elmélet (előadások) követik, majd a rendezvény végén a kerékpáros közlekedésbiztonságára terelődik a figyelem. A kerékpár kötelező felszerelési tárgyainak átismétlése során a résztvevők ajándékokat is kapnak (kötelező felszereléseket).

A rendezvény végén lehetőséget biztosítanak az időseknek a részeg szemüveg kipróbálására, valamint a mentősök közreműködésével elsősegély gyakorlatokat ismerhetnek meg és gyakorolhatják azok végrehajtását. A résztvevő „senior” közlekedők hozzáállását és hangulatát jól jelzi, hogy a program végén a szervezőket nagy tapssal jutalmazzák.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a képgalériában

  


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...