Úton útfélen
2018-11-19 17:02 | ORFK-OBB
Idén is nagy sikert aratott a tradicionális Pest megyei bábverseny, mely több mint két évtizedes múltra tekint vissza.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Balesetmegelőzési Csoportja 2018. november 15-én rendezte meg a XXIII. ”Úton - Útfélen” elnevezésű közlekedési és balesetmegelőzési témájú bábversenyét. A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 1995-ben indította el az „Úton-útfélen” elnevezésű bábversenyt, amelynek alkalmával óvodás és általános iskolás alsó tagozatos gyermekek saját készítésű bábokkal közlekedésbiztonsági témájú meséket adnak elő.

A vidám hangulatú versenynek idén is a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriuma adott helyszínt, amelyre 7 iskolás és 5 óvodás bábcsoport adta be nevezését. A rendezvényt a házigazda  Dr. Fekete Csaba rendőr dandártábornok rendészeti főkapitány-helyettes úr nyitotta meg. A bábfesztiválra a Pest megyei csapatok mellett Bács-Kiskun megyéből is érkeztek versenyzők.

A rendezvényre való felkészülés alatt az óvodások és kisiskolások játékos formában ismerkedhetnek meg a közlekedés szabályaival, melyek elsajátítása már kisgyerekkorban igen fontos, hiszen életük folyamán állandóan közlekednek, gyalogosan, kerékpárral vagy utasként részt vesznek a közúti forgalomban. Az előadott darabok gyakorlása során a gyerekek megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni. 

A zsűri által a művek több szempontból kerültek értékelésre. Elsősorban meghatározott közlekedéssel kapcsolatos szakmai szempontokat figyelembe véve, illetve színművészeti (előadás tartalma, a darab felépítése, nyelvezete, a szövegismeret, a bábok, a kellékek, a színpadkép kidolgozottsága) és pedagógiai (gyermek életkori sajátosságait figyelembe véve) szempontok alapján döntöttek arról, hogy kik a legjobbak.

A zsűri elnöki tisztségét idén is Dr. Soós Julianna a Pest Megyei Főügyészség Főügyész-helyettese töltötte be. A zsűri további tagjai Dr. Ménkű Szilvia r. alezredes, a PMRFK Közlekedésrendészeti Osztály vezetője, Szölősi Gábor képzésfelügyelő, valamint Gulyás Anikó közlekedés-pedagógus, továbbá az idei évben elfogadta a felkérést Csukás István Kossuth-díjas magyar író, költő is.

A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság idén is meglepetéssel kedveskedett a résztvevő gyerekeknek, a kicsik SÜSÜ kiállítást tekinthettek meg, valamint Misi bohóc is szórakoztatta őket. Az óvodások versenyzői közül a zsűri döntése alapján, harmadik helyen végzett a Méhecskék bábcsoport Pest megyéből, második helyen végzett a Nyitnikék bábcsoport Pest megyéből, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Katica bábcsoport állhatott fel, Bács-Kiskun megyéből.  

Az iskolás bábcsoportok közül Pest megyei csoportok állhattak dobogóra. A harmadik helyezést a Manu-art bábcsoport, a második helyezést a Cappucchino bábcsoport, míg az első helyezést a Méhecske bábcsoport érte el.

Ezúton is gratulálunk a résztvevő csoportoknak a lelkiismeretes felkészüléshez és a színvonalas produkciókhoz! 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők a képgalériában 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...