Helsinki eyes
2018-11-16 08:33 | ORFK-OBB
70 db új, fix telepítésű sebességmérő készüléket telepítenek a finn fővárosba.

A Helsinki belvárosában a közeljövőben 70 db új, fix telepítésű automatizált sebességmérő kamera telepítésére kerülhet sor a Városi Környezetvédelmi Osztály javaslata alapján, mely a főváros forgalmának fokozottabb felügyeletét kezdeményezi.

Napjainkban Helsinkiben négy darab sebességellenőrzésre alkalmas forgalomfelügyeleti kamera található, a legfontosabb útvonalak mentén elhelyezve. Amennyiben a tervek megvalósulnak, egy-egy forgalmasabb útvonalon – mint például az osztott pályás közlekedésre alkalmas belvárosi Mannerheimintie úton – akár hét berendezés is ellenőrizheti a sebességhatárokra vonatkozó szabályok megtartását.

"A kamerák számának növelése egyértelműen a közlekedésbiztonság javítását szolgálja.” – nyilatkozta Jussi Yli-Seppälä, a város közlekedési főmérnöke, majd hozzátette: „A belváros azon részein, ahol jelenleg sebességmérő kamerák működnek, ott jóval kevesebb a gyorshajtások száma és kevesebb közúti baleset történik”.

A városatyák az intézkedéstől a gyorshajtások számának visszaszorítását és a balesetek megelőzését  várják a nagy forgalmú utakon, csomópontokban, valamint az Easton Helsinki bevásárlóközpont környezetében. Egy sebességmérő kamera ára körülbelül 15 000 euró, így a tervezett fejlesztés teljes összege meghaladja az egymillió eurót. A gyorshajtások bírság-összegei nem a főváros bevételét képezik, hiszen a bírságokat az államnak kell megfizetni (ill. az állam hajtja be).

 

Ugyanakkor a biztonságosabb úthálózat nem csak a közlekedésbiztonság, a humánus szempontok és a folyamatosabb közlekedés biztosítása miatt fontos Helsinki és polgárai számára, hanem anyagi előnyöket is jelent, hiszen az előző évek átlagában a közúti balesetekkel kapcsolatos költségek és kiadások évente mintegy 79 millió eurót tettek ki. Az elmúlt évben a Helsinki rendőrség 2 300 közúti közlekedési baleseti ügy vizsgálatát végezte el, melyek során összesen 8 fő vesztette életét és 479 fő szenvedett valamilyen fokú személyi sérülést.

 

 

Végezetül érdemes megjegyezni azt, hogy az eddigi 4 kamera mellé a 70 db új, fix telepítésű automata sebességmérő készülék telepítése egy olyan városban valósul meg, melynek szárazföldi területe kevesebb mint a fele, lakossága pedig mindössze egyharmada Budapestének.

 

A tervezett kamerák elhelyezése Helsinkiben 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>