Zebrán mobilozni tilos!
2018-11-05 10:15 | ORFK-OBB
Litvániában a tervek szerint pénzbírságra számíthat az, aki a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való áthaladása közben mobiltelefont használ.

Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okos telefont tartó gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre.

Tény, hogy a gyalogosan közlekedők közül egyre többen használnak okos telefont. Egyrészt telefonhívásaikat bonyolítják le a smartphone-ok által, de a böngészés és a már-már követhetetlen számú mobil alkalmazások is igen gyakran kötik le tulajdonosaik figyelmét: úgy mint sms küldés, zenehallgatás a következő számok folyamatos keresése mellett, fényképezés, szelfizés, skype, játék, filmnézés, hírek, vagy éppen e-könyv olvasása stb. (Érdekes annak a felmérésnek az eredménye, mely szerint a nemek között eltérés mutatható ki az egyes alkalmazások használata terén: míg a szebbik nem tagjai általában szövegírással, sms küldéssel és a közösségi felületekkel vannak elfoglalva, a fiúk és férfiak nagyobb arányban hallgatnak zenét.)

 

Márpedig a figyelem részleges, vagy teljes megvonása egyértelmű közlekedésbiztonsági kockázattal jár, amely a gyalogosok esetében még inkább kimagasló, tekintettel az emberi test különösen védtelen, így sérülékeny voltára. Ezek a kockázatok, valamint a jelenség rendkívül gyors terjedése indokolták a litván kormánynak azt a lépését, mely szerint a jövőben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosoknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely elvonhatja figyelmüket a környezetükről és a közlekedési helyzetről.

Ebbe a körbe tartozik a telefonálás, illetve a mobiltelefon bármilyen jellegű használata, hiszen ez tekinthető a leggyakoribb figyelemelvonó tényezőnek. Az új előírás megtartását a gyalogosok forgalmát megfigyelő kamerákkal, valamint rendőri jelenléttel kívánják biztosítani. A tervezet szerint aki a szabályt megszegi, 20-30 euró pénzbírságra számíthat.

  


  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>

  • 2018-as baleseti...

    A KSH adatai alapján tavaly a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma kis mértékben nőtt, egy olyan időszakban, amikor a hazai...  >>