Zebrán mobilozni tilos!
2018-11-05 10:15 | ORFK-OBB
Litvániában a tervek szerint pénzbírságra számíthat az, aki a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való áthaladása közben mobiltelefont használ.

Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okos telefont tartó gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre.

Tény, hogy a gyalogosan közlekedők közül egyre többen használnak okos telefont. Egyrészt telefonhívásaikat bonyolítják le a smartphone-ok által, de a böngészés és a már-már követhetetlen számú mobil alkalmazások is igen gyakran kötik le tulajdonosaik figyelmét: úgy mint sms küldés, zenehallgatás a következő számok folyamatos keresése mellett, fényképezés, szelfizés, skype, játék, filmnézés, hírek, vagy éppen e-könyv olvasása stb. (Érdekes annak a felmérésnek az eredménye, mely szerint a nemek között eltérés mutatható ki az egyes alkalmazások használata terén: míg a szebbik nem tagjai általában szövegírással, sms küldéssel és a közösségi felületekkel vannak elfoglalva, a fiúk és férfiak nagyobb arányban hallgatnak zenét.)

 

Márpedig a figyelem részleges, vagy teljes megvonása egyértelmű közlekedésbiztonsági kockázattal jár, amely a gyalogosok esetében még inkább kimagasló, tekintettel az emberi test különösen védtelen, így sérülékeny voltára. Ezek a kockázatok, valamint a jelenség rendkívül gyors terjedése indokolták a litván kormánynak azt a lépését, mely szerint a jövőben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosoknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely elvonhatja figyelmüket a környezetükről és a közlekedési helyzetről.

Ebbe a körbe tartozik a telefonálás, illetve a mobiltelefon bármilyen jellegű használata, hiszen ez tekinthető a leggyakoribb figyelemelvonó tényezőnek. Az új előírás megtartását a gyalogosok forgalmát megfigyelő kamerákkal, valamint rendőri jelenléttel kívánják biztosítani. A tervezet szerint aki a szabályt megszegi, 20-30 euró pénzbírságra számíthat.

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...