Közúti áldozatokra emlékeztünk
2018-11-01 20:34 | ORFK-OBB
Halottak napja alkalmából az ORFK-OBB a közúti balesetek halálos áldozataira emlékezett.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság képviselői 2018. október 31-én 14.00. órakor koszorút helyeztek el a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél. A megjelentek ezáltal kívántak megemlékezni mindazokról, akik közúti balesetben vesztették életüket hazánk közútjain. A megemlékezéssel az ORFK-OBB a közúti közlekedés rendkívüli veszélyeire is fel kívánja hívja a figyelmet, amikor egy látszólag apró – vagy inkább annak vélt - hiba visszavonhatatlan tragédiák forrása lehet.

És ne feledjük azt sem, hogy a közúti balesetek – néhány kivételtől eltekintve – emberi hibára vezethetők vissza, mely egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és a halálesetek szabálytisztelő magatartással megelőzhetők! …. hogy mindenki hazaérjen!

A Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművét Mihály Gábor szobrászművész alkotta meg. A maga nemében egyedülálló műalkotást 1996. júniusában avatták fel. Az ORFK-OBB az első koszorúzási ünnepséget néhány hónappal később, 1996. őszén tartotta meg.Az emlékmű két részből áll. A talapzaton álló női alak („Szárnyas Angyal”) feltartott jobb kezének mutatóujja mementóként figyelmeztet a közúti balesetek, sérülések - és sajnos tragédiák - reális veszélyére. A talapzat tövénél egy roncsautó utal a már bekövetkezett balesetre. Az emlékmű oldalán a hazai utakon életüket vesztett személyek száma található éves bontásban, 1996-tól kezdődően. Idén a 625-ös szám került fel az emlékműre – azok száma, akik 2017-ben útnak indultak, de soha nem tértek haza. Az emlékmű az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jelképévé, egyben logójának fő elemévé vált.

 

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...