Mindenszentek és Halottak Napja közlekedése
2018-10-29 17:16 | ORFK-OBB
A négy napos „hosszú” hétvégén rendőrök segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve a temetők környékén.

A Mindenszentek és a Halottak Napja közlekedéséről, annak fokozott veszélyeiről, továbbá a rendőrség forgalomsegítő, közbiztonsági és bűnmegelőzési intézkedéseiről tartott sajtótájékoztatót az Országos rendőr-főkapitányság. A 2018. október 29-én 09 órakor kezdődő sajtótájékoztatón a közlekedésrendészeti vonatkozású feladatokat Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke ismertette.

Halottak Napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, és elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt tudni, hogy ez az időszak - különösen a 2018. november 1-4. közötti hosszú hétvége - az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére.

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, és a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás mindenképpen kerülni kell, hiszen az gyakran közlekedési balesethez vezethet, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. A súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

Ebben az időszakban, a korábbi évekhez hasonlóan a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők. A közterületi jelenlét ilyenkor első sorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek.

Ezekben a napokban számos ideiglenes parkolóhely kerül kijelölésre, illetve esetenként forgalomkorlátozás elrendelésére is sor kerülhet. Ezért fontos, hogy ne „megszokásból” közlekedjünk, figyelni kell a közúti jelzéseket, és a híradásokból, az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt érdemes tájékozódni a várható változásokról. Amennyiben a közlekedők kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasolt, hogy készítsenek előzetesen útvonaltervet. A közúti közlekedés segítése mellett a Rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, ill. megakadályozva az ilyenkor jellemző bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését.

Javasoljuk, hogy a közlekedők az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel a közlekedési balesetek megelőzhetők. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, emellett az évszakra jellemző körülmények miatt kiemelten fontos a közlekedésben a megfelelő látás és a láthatóság.

Nagyon fontos, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt fokozott figyelemmel kell lenni az úttest mellett haladó, valamint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén közlekedő, esetleg figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Kérjük a közlekedőket, hogy az ünnepet érintő hétvége során legyenek körültekintők, tartsák meg a közúti közlekedésre vonatkozó előírásokat, és a lassúbb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket. Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé és nem utolsó sorban az ÉLET tiszteletéé! 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...