Esős, hidegfrontos napok
2018-10-28 06:15 | ORFK-OBB
Fontos tudnivalók a biztonságos késő-őszi közlekedéssel kapcsolatban.

A meteorológiai előjelzések alapján az elkövetkezendő időszakban gyakran érvényesül majd hidegfronti hatás, és csapadékban sem lesz hiány. Esőzéskor az úttest felülete csúszóssá válik, és a tapadási viszonyok kedvezőtlen változása egészen más vezetési stílust igényel, mint száraz útburkolat esetén. Esőben vezessünk lassúbb tempóban és tartsunk nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság jelentősen megnő. Vezetéskor fogjuk stabilan, két kézzel a kormányt és figyelmünket összpontosítsuk az útra, hiszen az eső a látást, az információk megszerzésének lehetőségét is korlátozza.

Lehetőleg mellőzzük az előzést, és vegyük fel a forgalom biztonságos dinamizmusát. Előzéskor óvatosabban váltsunk forgalmi sávot, és a megelőzött jármű mellett elhaladva biztonságos távolságra térjünk vissza, hiszen a járművünk által keltett vízfüggöny korlátozhatja a mögöttünk haladó jármű vezetőjének a látását.

Nagyon fontos a „sportos” vezetési stílus mellőzése. Gyorsításkor óvatosabb gázadást, lassításkor pedig finomabb fékezést alkalmazzunk, s kerüljük a vészfékezést. Ugyancsak mellőzzük a hirtelen végrehajtott manővereket, és az intenzív kormánymozdulatokat. Esőben nem ajánlott a tempomat használata, mert esetleges megcsúszás, stabilitásvesztés esetén a gépkocsi változatlan sebességgel halad tovább, és ez megakadályozhatja a korrigálás lehetőségét, a baleset elkerülhetőségét.

Különös óvatossággal közlekedjünk a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A hosszabb féktávolság miatt korábban kezdjük meg a lassítást, ha a zebra környezetében olyan gyalogost látunk, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet.

 

Vezetés hidegfront esetén

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, ennek szintjei, s a kiváltott reakciók természetesen egyénenként eltérőek lehetnek. A különböző időjárási frontok közérzetünkre, fizikai és mentális képességeinkre, és közúti közlekedésen belüli magatartásunkra is hatást gyakorolnak, melyek akár már órákkal is a frontok megérkezése előtt is érezhetők. Az ősszel igen gyakori hidegfronti hatás következtében tompulnak a reflexek, és magas a figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetek száma.

Bár a hidegfront alapvetően nyugtató hatású és feszültségmentesebbé teheti a közlekedőket, a járművezetőket és gyalogosokat egyaránt. Ugyanakkor a biztonságos közlekedést károsan befolyásoló hatása is ismert: lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet valamint a nehézkes gondolkodás (továbbá a sokaknál megjelenő fejfájás) miatt gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek a figyelmetlenségre vezethetők vissza.

Közlekedjünk ilyenkor óvatosan, lassabban a megszokottnál, nagyobb követési távolságot tartva, és ne kezdjünk bele kockázatos manőverek végrehajtásába (pl. előzésbe, ha nem tudjuk felmérni a szemből érkező járművek távolságát, sebességét). Hidegfront során különösen figyelni a gyalogosokra, és amint a kijelölt gyalogátkelőhelyen, illetve úttesten áthaladásra váró gyalogos(oka)t észlelünk, időben lassítsuk le járművünket, és biztosítsuk a gyalogos áthaladását mindaddig, amíg a túlsó járdára – vagy a járdaszigetre - fel nem lép.

Amennyiben egyedül vagyunk a gépjárműben, hallgassunk rádiót, vagy dinamikus, ritmusos zenét (ámde kerüljük a túl hangos zenehallgatást és a lassú ritmusú zenét). Hosszú utaknál feltétlenül iktassunk be pihenőket, ekkor mozgassuk meg tagjainkat, továbbá fogyasszunk frissítőt, vagy kávét.A közlekedési balesetek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárás változások, a hidegfrontok hatásaival, s mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.

 

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Csatlakozzon Ön...

    Csatlakozzon az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez és tegyen fogadalmat annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2019. szeptember 26-án!...  

  • Egy nap halálos áldozatok...

    2019-ben is lesz EDWARD Nap. A TISPOL magyar nyelvű videoüzenetben fordult a hazai...  

  • Gyalogos balesetek...

    2010 óta a gyalogosokat érintő közúti balesetek és halálozások száma csökkent. Tavaly 165 gyalogos vesztette életét az...