THINKemoji kampány
2018-10-16 09:12 | ORFK-OBB
Az Egyesült Királyságban e-hangulatjeles képekkel hívják fel a figyelmet a fő közlekedésbiztonsági kockázatokra.

Elektronikus világunkban szinte mindenki által ismertek az úgynevezett emojik - más néven emotikonok vagy szmájlik -, azaz az internetes felületeken és elektronikus üzenetküldésben használt piktogramok és hangulatjelek.

Az emojik alkalmazása igen széles körű, és immár a közúti közlekedésbiztonsági üzenetek tolmácsolásában is segítenek, hiszen az Egyesült Királyságban a „THINK!” („Gondolkozz!”) programon belüli „THINKemoji” kampányban is alkalmazzák azokat. A Közlekedési Minisztérium olyan preventív képi anyagok, plakátok készítése során használta fel a legismertebb hangulatjeleket, melyek a legnagyobb közúti veszélyforrásokra hívják fel a figyelmet.

A plakátoknak négy változata készült el, mindegyik változat egy-egy igen gyakori közlekedési kockázattal: az ittas vezetés, a drog hatása alatti vezetés, a tiltott mobilhasználat, valamint a biztonsági övhasználat területe egyaránt terítékre került.És a képek alján olvasható az üzenet: „Ne hagyd, hogy kórházban érjen véget az utad!”

Amint az jól látható, a képi megjelenítés meglepően egyszerű, letisztult, és mentes mindenféle sallangoktól (amely egyébként a mai nyugat-európai kampányok egyik jellemzője). Ugyanakkor az egyes üzenetek mindössze három apró ikon (jel) közvetítésével félreérthetetlenek – mindez könnyed, vidám, fiatalos stílusban tálalva.

Az Egyesült Királyságban főleg a fiataloknak címezték az emoji kampányt, a korosztályra leginkább jellemző olyan közúti szabályszegések visszaszorítására, melyek gyakran állnak személyi sérülések és halálozások hátterében.

 

 Háttér

 

A közúti közlekedésbiztonság egyik világvezetőjének tartott Egyesült Királyságban a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programok és kommunikációs kampányok alapvetően a Közlekedési Minisztérium hatáskörébe tartoznak. A minisztérium irányítja és koordinálja többek között az Egyesült Királyság tradicionális, legnagyobb szabású, a közúti közlekedés csaknem valamennyi területére kiterjedő kampányának, a ”THINK!” (”Gondolkozz!”) kampánynak a munkálatait. 


  • Vezetéstechnikai tréning volt...

    Kisfilm is készült arról a téli vezetéstechnikai tréningről, amelyen az érdeklődők számos program közül...  >>

  • Használjon téli...

    Ha még nem tette, itt az ideje az abroncsok cseréjének! A téli gumiabroncsok jobb tapadást biztosítanak és rövidebb fékutat eredményeznek, és ezek által a balesetek...  >>

  • Októberi baleseti...

    Idén október végéig kizárólag a könnyű sérüléses közúti balesetek száma nőtt, kevesebb a súlyos sérült, de többen haltak meg az...  >>