„Megvilágosodás napja” volt Békésben
2018-10-08 11:19 | ORFK-OBB
Csaknem ezren kerékpároztak a nagy sikerű Békés megyei közlekedésbiztonsági rendezvényen.

A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Megvilágosodás Napját, mely a láthatóság, észlelhetőség fontosságára hívja fel a figyelmet. 2018. október 05-én minden eddiginél többen, csaknem ezren kerékpároztak az estére szervezett túrán. A láthatóság a személyi biztonság egyik fontos alappillére a közúti közlekedésben.

 

A kerékpár kötelező felszerelési tárgyai között szerepelnek ugyan az első és hátsó lámpák, valamint a kerékprizmák, a kerékpárosok egy része azonban nem használja ezeket az eszközöket. Ezáltal nem csak vétenek a közúti közlekedés szabályai ellen, hanem veszélybe sodorják saját, illetve sok esetben a kerékpár pótülésén utazó gyermek testi épségét, életét is. 

A „Megvilágosodás Napja” programjai keretében a résztvevőket a megjelölt üzletekben kedvezmények várták. Aki kerékpárosként figyelmet fordít saját biztonságára, a láthatóságra és észlelhetőségére, az további segítségre és ajándékokra számíthatott (lámpa és prizma szettek, fényvisszaverő termékek, térítésmentes szerelés stb.).

A kerékpárokat a tulajdonosok kérésére egyedi azonosítóval látták el, mely a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében is hasznos lehet. Ezen túl a szervezők példamutató és figyelemfelhívó esti kerékpározásra hívták az érdeklődőket. A 19.00 órakor kezdődő kerékpáros túrán csaknem ezer kerékpáros vett részt. A túrát a megyeszékhelyen, azaz Békéscsabán, valamint további hét városban szervezték meg: Békésen, Gyulán, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szeghalmon, Sarkadon és Szarvason.

Az idei rendezvényen egy új személyi biztonsági eszközt is bemutattak, a Usemee kerékpáros irányjelző karkötőt, amely magyar találmány. Az eszköz működésének lényege: amikor a kerékpáros irányváltás, kanyarodás előtt kiteszi a kezét a megfelelő irányba, egy érzékelő közreműködésével a karkötő narancsszínű led lámpái villogni kezdenek, majd amikor kerékpáros visszahelyezi a karját a kormányra, az eszköz abbahagyja a villogást. A rendezvényen a kerékpáros felvezető rendőrök is ezzel mutatták a kanyarodási irányt.

A „Megvilágosodás napja” rendezvény eredeti „szülőhazája” is Békés megye, ahol első alkalommal 2001-ben tartottak a kerékpárosok részére ilyen névvel közlekedésbiztonsági programot. A rendezvény sikerét jelzi egyrészt a résztvevők évről évre növekvő létszáma, továbbá az, hogy a programot más megyék (például Zala, Bács-Kiskun megyék) is átvették.

  


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>