Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
„Megvilágosodás napja” Békésben
2018-10-04 21:08 | ORFK-OBB
2018. október 05-én kerékpáros közlekedésbiztonsági rendezvény lesz Békés megyében, új programokkal és lehetőségekkel.

A „Megvilágosodás napja” nevet viselő kerékpáros baleset-megelőzési rendezvény „hazája” Békés megye, mely sikerét igazolja egyrészt a program tradicionális jellege (2001-ben indították útjára a kezdeményezést), a résztvevők mindenkori magas száma, továbbá az, hogy az ötletet az ország más részében, például Zala megyében is átvették, hasznosították.

A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság idén is megrendezi a Megvilágosodás Napját. A 2018. október 05-ére meghirdetett rendezvény célja, hogy felhívja a kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára, mint a „túlélés”, a személyi biztonság egyik fontos alappillérére.

A kerékpár kötelező felszerelési tárgyai között szerepelnek ugyan az első és hátsó lámpák, valamint a kerékprizmák, a kerékpárosok egy része azonban nem használja ezeket az eszközöket. Ezáltal nem csak vétenek a közúti közlekedés szabályai ellen, hanem veszélybe sodorják saját, illetve sok esetben a kerékpár pótülésén utazó gyermek testi épségét, életét is. 

A „Megvilágosodás Napja” programjain a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az akció során az érdeklődőket a megjelölt üzletekben kedvezmények várják. Aki kerékpárosként figyelmet fordít saját biztonságára, a láthatóságra és észlelhetőségére, az további segítségre és ajándékokra számíthat (lámpa és prizma szettek, fényvisszaverő termékek, térítésmentes szerelés stb.).

A kerékpárokat a tulajdonosok kérésére egyedi azonosítóval látják el, mely a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében is hasznos lehet. Ezen túl a szervezők példamutató és figyelemfelhívó esti kerékpározásra hívják az érdeklődőket. A 19.00 órakor kezdődő kerékpáros túrát (gyülekező 18.30 órakor) a megyeszékhelyen, azaz Békéscsabán, valamint további hét városban szervezik meg: Békésen, Gyulán, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szeghalmon, Sarkadon és Szarvason.

 

Ha teheti, tartson Ön is a kerékpárosok népes családjával, vegyen részt a „Megvilágosodás napja” rendezvényein, élvezze az egyes akciók előnyeit és kerekezzen egyet este a többiekkel, példamutató módon, különösen ügyelve saját láthatóságára! 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...