Közlekedő kisokos
2018-10-04 21:03 | ORFK-OBB
Sajtótájékoztatón mutatták be a gyermekek biztonságos közúti közlekedését támogató munkafüzetet.

Elkészült a gyermekeknek szóló Közlekedő kisokos című munkafüzet, valamint az ahhoz kapcsolódó tanári kézikönyv az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A kiadványok jellegéről és jövőbeni szerepéről tartottak sajtótájékoztatót 2018. október 04-én a fővárosban.

Az eseményen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kijelentette, hogy az anyagok készítése során a 10-12 évesek korosztályára összpontosítottak. Szeretnék, ha az elkészített anyag bekerülne a Nemzeti Alaptantervbe - tette hozzá, hiszen a biztonságos közlekedés, a gyerekek és fiatalok közlekedésre felkészítése fontos társadalmi érdek.

A 200 ezer példány elkészítése összesen 65 millió forintba került, ezáltal egy munkafüzet költsége valamivel meghaladja a 300 forintot, mely már akkor is rendkívül jó beruházás, ha a balesetek száma csupán néhánnyal is csökken. A kiadványok idén minden negyedik és ötödik osztályos tanulóhoz eljutnak, várhatóan októberben, de legkésőbb novemberben

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kiemelte, hogy a biciklizés terjedése előtt álló komoly akadály a balesettől és a sérülésektől való félelem. A szülők nem merik kerékpározni engedni a gyermekeiket, de sokszor maguk a felnőttek is szoronganak attól, hogy nyeregbe üljenek - jegyezte meg.

Berzai Zsolt, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára hangsúlyozta: örömmel tölti el az, hogy a „Közlekedő kisokos” és a kapcsolódó tanári kézikönyv végre kikerülhet a felhasználókhoz. Az ORFK-OBB legfőbb célkitűzése, hogy mindenki hazaérjen, akár gyalogosként, kerékpárosként, utasként, vagy gépjárművezetőként vegyen részt a közúti forgalomban.

Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője, a munkafüzet egyik szerzője azt emelte ki, hogy a kiadvány nem csak a kerékpárosok, hanem - mintegy fele tartalomban - a gyalogosok közlekedésével is foglalkozik.

Berta Tamás, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tagozatvezetője (szerző) arról beszélt, hogy évek óta mérik a gyermekek közlekedési ismeret- és tudásszintjét, és amíg az óvodások még kitűnőre vizsgáznak a tőlük elvárható ismeretekből, a gimnazisták már alig elégséges eredményt érnek el.

A sajtótájékoztató résztvevői reményeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a két kiadvány (munkafüzet és kézikönyv) segítséget nyújt a 10-12 éveseknek a közlekedési ismeretek elsajátításában, a kerékpáros és gyalogos közlekedésre vonatkozó főbb szabályok megismerésében, a helyes és jogkövető közlekedési magatartás kialakításában, melyek eredménye a balesetek és sérülések számának csökkenésében is jelentkezik.

Az ORFK-OBB a lehetőségeinek megfelelően kívánja segíteni a gyerekek és fiatalok közlekedésre felkészítését. A háttéranyag, a tankönyv és a kézikönyv immár rendelkezésre áll, de a feladat neheze, a képzés gyakorlati megvalósítása még csak most kezdődik el. A munkálatokban a rendőrség részéről az iskola rendőrök és a balesetmegelőzési munkatársak egyaránt részt vesznek. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...