A gyerekek biztonságáért
2018-10-03 07:18 | ORFK-OBB
Az iskoláskorúakat érintő főbb feladatok a 2018/2019-e tanévben az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság munkájában.

1992. novemberi megalakulása óta a magyarországi baleset-megelőzés legismertebb szervezete, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB). A szervezet az eltelt bő negyed évszázad alatt – önállóan, illetve együttműködő partnereivel együtt – a prevenció eszközeivel, közlekedésbiztonsági kampányok, programok és események százaival járult hozzá közútjaink biztonságosabbá válásához, a balesetek, sérülések és halálos áldozatok számának csökkenéséhez.

Az ORFK-OBB tevékenysége több területre is kiterjed. Az alkalmazott munkamódszerek változatosak, az üzenetek közlésmódja igyekszik figyelembe venni az aktuális célcsoport sajátosságait, elvárásait. A balesetek megelőzésére irányuló munkában léteznek egyrészt tradicionális elemek, másrészt olyanok is, amelyek ideiglenesek, és a közlekedésbiztonsági trendekben bekövetkező változásokhoz, vagy egy-egy speciális veszélyforráshoz igazodnak.

A rendőrség és az ORFK-OBB évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Ennek keretében az idei tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. A program elterjedtségét és népszerűségét jelzi, hogy a 2018/2019. tanévben közel 3000 oktatási intézményben megközelítőleg 2200 iskolarendőr teljesít szolgálatot.

Az ORFK-OBB a most megkezdődött tanévben minden első osztályos tanuló iskolai tanulmányainak megkezdését több mint 100 ezer önmagába hajtható kiránduló táskával, közel 90 ezer foglalkoztató füzettel, valamint fényvisszaverő matricával, fluoreszkáló szilikonos karkötővel támogatta. Az eszközök az iskolarendőrökön keresztül jut (illetve már jutott) el az oktatási intézményekbe.  

Az iskolarendőrök prevenciós munkáját és a gyakorlati oktatást elősegítve az ORFK-OBB a 2018/2019. tanév megkezdését megelőzően 950 darab kerékpár átadásával támogatta a megyei- és a városi balesetmegelőzési bizottságok munkáját.

Az ORFK-OBB a tanévkezdeti kampányának sajtónyilvános eseményét Budapesten 2018. augusztus 31-én tartotta a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban. A tanévkezdet időszaka fokozott veszélyeket rejt a közúti közlekedésben, különösen a gyermekekre nézve. Ezért nagyon fontos, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt nyári hónapoktól jelentősen eltérő őszi közúti forgalomra.

„Az iskola rendőre” program keretében folytatódik a „SuliMoped” program, amely tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében valósul meg. A SuliMoped program keretében az idei tanévben ezer fő 8. osztályos általános iskolai tanuló szerezhet térítésmentesen segédmotoros kerékpár vezetésére jogosító engedélyt.

Az idei tanévben is megrendezésre kerülnek a tradicionálisnak tekinthető, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedők is, többek között a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa, a Kerékpáros Iskola Kupa, Diákok KRESZ versenye és a felmenő rendszerű gyermekrajz-pályázat.  

Az ORFK-OBB – együttműködő partnereivel – ismét meghirdeti a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedő sorozatot. A vetélkedő során a részt vevő szülőknek és gyermekeknek számos elméleti és gyakorlati feladat teljesítével kell számot adni a közúti közlekedéssel kapcsolatos ismereteikről.

A 2018/2019-es tanévben is megtekinthető lesz az ország számos nagyvárosában a TV műsorokból is ismert szolnoki „Üzenet lánycsapat” produkciója. A New Step Fitnesz- és Táncstúdió nagy sikerű közlekedésbiztonsági táncos- akrobatikus előadásairól a korábbiakban honlapunkon többször is beszámoltunk. Az előadások olyan témaköröket érintenek, mint a diszkó-balesetek, a kerékpárosok láthatósága, a drogfogyasztás, és a mobiltelefon-használat veszélyei. Az előadások kifejezetten baleset- és bűnmegelőzési célokat szolgálnak.

A 2019. nyári időszakra vonatkozóan az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért tulajdonában lévő fonyódi és zánkai ifjúsági táborokban tartandó rendőrségi bűn- és balesetmegelőzési programok végrehajtásának előkészületei is megkezdődtek.

 

Az előzőekben említett fő programok nem fedik le az ORFK-OBB iskolás korúakkal kapcsolatos tevékenységének egészét. Ezek mellett számos további rendezvény és esemény végrehajtására is sor kerül, akár országos, illetve területi (fővárosi, megyei) szinten, továbbá más partnerek kampányaihoz, programjaihoz kapcsolódva.



 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...