Közúti látásvizsgálat
2018-09-30 17:11 | ORFK-OBB
Akár a jogosítványát is visszavonhatják annak a járművezetőnek, akinek a látása nem felel meg a biztonságos közlekedés követelményeinek.

Arendőrség visszavonhatja annak a járművezetőnek a vezetői engedélyét, aki hibásan olvas le egy forgalmi rendszámot 20 méteres távolságról. A hír napjainkban még csak tervezet ugyan, de hamarosan valósággá válhat az Egyesült Királyság közútjain. Három területi egység (régió) rendőrsége tervezi olyan közúti ellenőrző akciók végrehajtását, mely során az ellenőrzés helyszínén áthaladó valamennyi jármű vezetőjét megállítják, és őt látásvizsgálatnak vetik alá. A tesztcélokat is szolgáló akciók adatai arra mutathatnak rá, mennyire gyakori a látásukban korlátozott járművezetők részvétele a közúti forgalomban, milyen mélységűek a látásproblémák, melyik nemhez, illetve korcsoporthoz kötődnek a leginkább stb.

Az adatok ismeretében a rendőrség intenzív közlekedésbiztonsági, felvilágosító kampányt tervez folytatni annak megértetése érdekében, mennyire fontos a látás szerepe a biztonságos közlekedésben, mennyire elterjedtek a látásproblémák a járművezetők körében és milyen lehetőségeik vannak az egyéneknek látásuk javítására (a tapasztalatok szerint ugyanis a járművezetők „önvizsgálata” kellő önkritika hiányában nem elégséges).

A prevenció csak egyik oldala a tervezett kampánynak, mert az intézkedésekhez – amennyiben az indokolt – szigorú szankció is társulhat. Az intézkedő rendőrök ugyanis kérhetik a járművezető jogosítványának sürgős bevonását a járművezetői és vezetői engedély nyilvántartótól (Driver & Vehicle Licensing Agency - DVLA), amennyiben a helyszíni látásvizsgálat eredménye alapján az érintett személy további járművezetése komoly kockázatot jelent a közúti közlekedés biztonságára, más úthasználók, közlekedők életére, testi épségére. A vezetői engedély bevonása természetesen nem végleges. Amennyiben a járművezető látásában kedvező változások következnek be, az érintett a közúti forgalomban való biztonságos részvételre ismét alkalmassá válik, és ezt orvosi iratokkal igazolja, abban az esetben jogosítványát visszakaphatja (ehhez elég lehet már egy megfelelő szemüveg használata is, vagy az esetleges vérnyomásproblémák, ill. cukorbetegség megfelelő kezelése, súlyosabb esetben műtét végrehajtása stb.)

A hatályos szabályozás alapján az Egyesült Királyságban az egyetlen kötelező jellegű szemvizsgálatra még a járművezető képzés idején kerül sor, amikor a tanulóknak 20 méter távolságról kell leolvasniuk egy rendszámtáblát. Tekintettel arra, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben a járművezetők látása sokat romolhat, így a kötelező időszakos látásvizsgálat előírásának hiányában a látásban bekövetkező romlás komoly biztonsági kockázatot jelenthet. Erre figyelemmel számos közlekedésbiztonsági szervezet üdvözli a bevezetés előtt álló új intézkedést, mely - annak érdekében, hogy a vezetési jogosultság megmaradjon - minden bizonnyal sokakat késztet arra, hogy látásukat megvizsgáltassák, és az esetleges problémákat mielőbb kezeltessék.

 

Neil Worth, az 1932-ben alapított közlekedésbiztonsági szervezet, a GEM Motoring Assist képviselője az alábbiak szerint nyilatkozott: "Eljött az idő, hogy elfogadjuk, hogy a jelenlegi járművezetői látásvizsgálat rendszere nem felel meg a céloknak. Az emberek többségének látása sajnos egyre romlik. Egyre többen ülnek a volán mögé, akik már betöltötték a nyolcvanadik életévüket. Az előrehaladott életkor - párosulva napjaink zsúfoltabbá váló közlekedésével – veszélyeket rejt, és ez arra világít rá, hogy egyértelműen szükség van rendszeres és az eddigieknél részletesebb, kiterjedtebb látásvizsgálatra." 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...