Figyelemmel az útra
2018-09-26 14:26 | ORFK-OBB
A figyelmetlen közlekedés és a figyelemelvonó tényezők első alkalommal álltak az európai közúti ellenőrzések célkeresztjében.

A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata bő két évtizedes fennállása óta első alkalommal szervezte meg azt a közúti ellenőrző kampányát, mely célja a figyelmetlen közlekedés, a közlekedők figyelmét elvonó tényezők elleni fellépés volt. A „Figyelemmel az útra” (angol eredetiben: „Focus on the Road”) ellenőrzés Magyarországon két napig tartott., október 21-étől 22-ig, azaz péntek reggeltől szombat estig.

 

A kétnapos ellenőrzés során összesen 12 314 járművezetőt ellenőrzött a rendőrség. Menet közben kézben tartott mobiltelefon-használat miatt 1 123 szabálysértési eljárást indítottak. A következő TISPOL ellenőrzésre 2018. október 15 és 21 között kerül sor, a „Truck & Bus kampány a legnagyobb közúti járművek, a tehergépjárművek és autóbuszok közúti forgalmának felügyeletére irányul.

 

Háttér

A „Focus on the Road” ellenőrzés bevezetése német és angol javaslatra, a tagállamok képviselőinek jóváhagyását követően valósult meg. Az új ellenőrzési terület szükségességének hátterében az áll, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket manapság gyűjtőnéven a közutak „csendes gyilkosainak” nevezik. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifi készülék kezelése, valamilyen kezelőszerv (például légkondícionáló) beállítása, az étkezés, sminkelés, illetve más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek az autó hifi képernyőjén, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr menet közben az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson.

 

A „Figyelemmel az útra” a hetedik volt a 2018. évben tervezett összesen kilenc TISPOL ellenőrzés közül. 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...