EDWARD napi ellenőrzések
2018-09-25 06:58 | ORFK-OBB
A rendőrség a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek fokozott felügyeletére helyezte a fő hangsúlyt.

2018. szeptember 19-én volt Európában az EDWARD Nap az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) szervezésében. Magyarországon sikerült teljesíteni az EDWARD napi célkitűzést, mely szerint aznap senki nem vesztette életét balesetben hazánk közútjain (erről a nagyszerű eredményről honlapunkon már beszámoltunk).

Az EDWARD Napon a Rendőrség és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a gyalogosok biztonságára helyezte a fő hangsúlyt, tekintettel arra, hogy ők a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői. Az intenzív közlekedésbiztonsági kommunikációs munka mellett a rendőrség 2018. szeptember 19-én 08.00-20.00 óra között (egy helyszínen maximum 2 óra időtartamban) a rendelkezésre álló forgalomellenőrző eszközökkel (változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok alkalmazásával) demonstratív rendőri jelenlétet biztosított a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogátkelőhelyek közvetlen környezetében, a járművezetők, valamint a gyalogosok által elkövetett jogsértések megelőzése érdekében. Az ellenőrzés adatai összesítésre kerültek.

A közlekedők országszerte 781 helyszínen találkozhattak rendőrökkel. Bár a rendőri jelenlét célja kifejezetten a prevenció, a balesetek és a jogsértések megelőzése volt, a tapasztalt szabályszegések esetén intézkedésekre is sor került, gyalogosokkal és járművezetőkkel szemben egyaránt. Tilos jelzésen keltek át gyalogosok összesen 399 esetben. Járművezetővel szemben tilos jelzésen való áthaladás miatt 265 esetben kellett eljárni. Amennyiben a jogsértő járművezető helyszínen való leállítására került sor, abban az esetben közigazgatási bírságolásra került sor, míg a nem leállításos ellenőrzéseknél az objektív felelősség elvén alapuló eljárás vette kezdetét.

 

 

  


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>