Biztonság Hete 2018-ban is
2018-09-16 19:16 | ORFK-OBB
Második alkalommal, immár országos jelleggel rendezik meg az egy héten át tartó közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatot.

2018. szeptember 17-22. között, a „Családok Éve”keretein belül kerül megrendezésre a „Biztonság Hete” programsorozat, figyelemfelhívó céllal, a baleset-megelőzés jegyében. A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhető, életünk így biztonságosabbá tehető. Erre kívánja ráirányítani a figyelmet a Biztonság Hete, amely az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (a továbbiakban: MABISZ) közös kezdeményezésére jött létre.

A Biztonság Hete idén a Biztosítás Világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) is kapcsolódik. Ezáltal 2018. szeptemberének egy hete a biztonságos és felelősségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés jegyében fog telni. A cél a gyermekek, a családok biztonságának megerősítése, mind a közutakon, mind az otthonokban, azaz a mindennapok minden egyes mozzanatában. 2018. szeptember 17-22. között a sajtó is kiemelten foglalkozik a témával, bemutatva az egyes szervezetek programjait, a kiemelt eseményeket.

A Biztonság Hete átfogó módon hívja fel a figyelmet a biztonságra, amelyet jól jelképez az együttműködő partnerek sokszínűsége (Magyar Autóklub, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Közlekedéstudományi Intézet, Rendőrség, Katasztrófavédelem, Magyar Vöröskereszt, Budapest Főváros Kormányhivatala, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – NÉBIH, FKF Zrt.).

A programsorozat helyszíneinek, programjainak a megyék (főváros) adnak otthont az alábbiak szerint:

- 2018. szeptember 17.: BRFK (Nemzeti Közszolgálati Egyetemen központi nyitó sajtótájékoztató), Heves megye, Békés megye

- 2018. szeptember 18.: Fejér megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Somogy megye

- 2018. szeptember 19.: Nógrád megye, Pest megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye

- 2018. szeptember 20.: Bács-Kiskun megye, Zala megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

- 2018. szeptember 21.: Komárom-Esztergom megye, Tolna megye, Vas megye, Csongrád megye, Veszprém megye

- 2018. szeptember 22.: Budapest, XI. kerület Bikás park záró rendezvény, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Veszprém megye, Hajdú-Bihar megye

 

A Biztonság Hete központi megnyitó sajtótájékoztatóját 2018. szeptember 17-én 13.00 órai kezdettel tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Épületében. A sajtótájékoztatót dr. Sölch Gellért, az EMMI stratégiáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, továbbá az eseményen részt vett és felszólalt Pandurics Anett, a MABISZ elnöke, Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB alelnöke,  és Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

Az esemény-sorozaton belül kiemelt nap a 2018. szeptember 19-i EDWARD Nap, valamint a 2018. szeptember 22-én a Budapest, XI. kerület Bikás parkban megrendezendő családi nap, ahol az együttműködő partnerek többsége szintén képviselteti magát. A célok és résztvevők hasonlósága által az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta Európai Mobilitási Hét és a Biztonság Hete programjai egymást erősítik.

A közös célok elérése érdekében a MABISZ által javaslat fogalmazódott meg, hogy minden év szeptember harmadik hete a közoktatásban egy témahetet kapjon, amely révén mind a gyerekek és tanárok a közoktatási intézményekben, mind pedig a sajtó tervezetten, strukturáltan foglalkozzon ezekkel a fontos kérdésekkel.

 

Háttér

Az ORFK-OBB és a MABISZ szervezésében az együttműködő partnerekkel először 2017-ben került sor a Biztonság Hete rendezvénysorozatra, Budapest és Pest megye összesen tizenegy pontján. Látványos bemutatókkal és előadásokkal a mindennapi közlekedésbiztonsági kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára, a biztonság legkülönbözőbb aspektusaira hívta fel a figyelmet a rendőrség, a katasztrófavédelem, a vöröskereszt és számos egyéb közreműködő szervezet szakdolgozói, valamint biztosítási szakemberei. A programsorozat kapcsán több mint 5000 gyermek vett részt a rendezvényeken, több mint 200.000 megtekintést regisztrált a tematikus videó-megosztó csatorna, és az eseményekről 28 országos sajtóorgánum adott hírt.

 

  


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...