Augusztusi baleseti helyzet
2018-09-13 09:59 | ORFK-OBB
Idén augusztusban kevesebb közúti balesetben, de több személy vesztette életét. Az áldozatszám növekedés az év eddig eltelt időszakát is jellemzi.

Magyarországon a legtöbb személysérüléses közúti balesetet a nyári hónapokban, azon belül főleg augusztusban okozzák, és általában ekkor a legmagasabb a közúti halálozások száma is. Ennek több oka is van, melyek közül – a teljesség igénye nélkül – a mobilizáció magasabb szintjét, a nyári szabadságok időszakát, az idegenforgalmi csúcsszezont, a kedvező út és látási viszonyokat, s az utóbbiakhoz kapcsolódó magasabb haladási sebességet emelhetjük ki. Éppen ezért az augusztus hónap baleseti adatai az év során különös fontossággal bírnak.

Amennyiben kizárólag az elmúlt egy hónap, azaz 2018. augusztus 01. és 31. közötti időszak baleseteit vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy kevesebb balesetben, de többen haltak meg útjainkon, mint tavaly azonos időszakban. Az előzetes rendőri adatok szerint az elmúlt hónapban összesen 1 662 személysérüléses közúti baleset történt hazánk közútjain, mely a tavaly augusztusi értéknél, és az évtizedforduló évének, azaz 2010. nyolcadik havának számadatainál egyaránt kevesebb (a felsorolás sorrendjének megfelelően 5,0%-kal, valamint 5,7%-kal, hiszen 2017 augusztusában 1 750, 2010 augusztus havában pedig 1 762 személysérüléses baleset történt).

A balesetben meghalt személyek száma ezzel szemben tavalyhoz képest 22,0%-kal nőtt (50 áldozat helyett idén 61 áldozatot követelt a közúti közlekedés), míg 2010-hez képest csaknem 13%-os csökkenés mérhető (akkor 70 fő vesztette életét).

Amennyiben a 2018. év eddig eltelt nyolc havának adatait vizsgáljuk meg, akkor az előzetes adatok azt mutatják, hogy idén január 01 és augusztus 31 között 11 058 olyan balesetet okoztak hazánk úthálózatán, mely során legalább egy személy megsérült, s ez 3,6%-kal több, mint amit tavaly augusztus végén regisztrálhattunk (akkor 10 675 hasonló balesethez vonultak ki a különböző hatóságok). Alapvetően a halálos (+3,8%) és a könnyű sérüléses balesetek (+6,8%) száma növekedett, míg a súlyos sérüléses baleseteknél 3,5%-os csökkenés tapasztalható.

Az összesített fővárosi és megyei adatok alapján többen haltak meg közúti balesetben (402 halálos áldozat a tavaly augusztus végi 371 áldozattal szemben, ami 8,4%-kal több az elmúlt év azonos időszakához képest, és a könnyen sérültek száma is növekedést mutat (10 844 fő a 10 315 fővel szemben, mely 6,2%-os pozitívumnak felel meg). A súlyosan sérült személyek száma (mely a halálos áldozatok mellett ugyancsak kiemelt területnek számít Európában) ugyanakkor 4,6%-kal, 3 730 főről 3 559 főre csökkent.

Az ittasan okozott balesetek aránya 8,46%, ami csekély növekedést mutat a 2017. I-VIII. havi 8,34%-hoz képest, ugyanakkor a teljességhez hozzátartozik, hogy évtizedünkben ez a második legkedvezőbb időarányos érték (2010 első nyolc havában például 11,74% volt). A legfőbb baleseti ok továbbra is a sebességtúllépés (a 3 451 gyorshajtásra visszavezethető baleset mintegy 31%-a az augusztusig összesen regisztrált balesetnek), ezt követi az elsőbbségi jog meg nem adása (2 719 baleset, ami 25%), majd a kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése (1 915 baleset, 17%).

A legtöbb személysérüléses balesetet továbbra is a forgalomban részt vevők túlnyomó többségét képező személygépkocsi vezetők okozzák (7 196 baleset, 65%-os részesedés), a tehergépkocsi vezetőknek 7%-os (806 baleset), az autóbusz vezetőknek pedig mintegy 1 %-os (131 baleset) a részesedésük az okozott baleseteken belül. A teljesség kedvérét: a személygépkocsi vezetők részaránya az évekkel ezelőtti helyzethez képest mintegy 3-4%-os növekedést, a tehergépkocsi vezetőké pedig kb. 2%-os csökkenést mutat.

A tavasszal kezdődött kerékpáros szezon a nyári hónapokban csúcsosodik ki, ilyenkor a kerékpárosok általában több baleset részeseivé válnak, mint más évszakokban. A kerékpárosok által okozott személysérüléses balesetek száma augusztus végéig 1 200 baleset volt, mely 11% körüli aránynak felel meg az összes baleseten belül (a személygépkocsi vezetőket követően a legtöbb balesetet a kerékpárosok okozták).

 

A motorkerékpárosok (489 baleset) és a segédmotoros kerékpárosok (464 baleset) által elkövetett szabályszegések jóval ritkábban (4-4%) álltak a balesetek hátterében, míg a gyalogosok szabálytalansága 593 alkalommal vezetett személysérüléses balesethez (részesedésük ezáltal 5%). 


Vissza
  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...  

  • Őzek...

    Az augusztus közepéig tartó párzási időszakban az őzek bármikor kiugorhatnak az úttestre. Ebben az időszakban kimagasló a vadelütések...