Fokozott ellenőrzések az autópályákon
2018-09-04 12:16 | ORFK-OBB
A rendőrség péntektől összehangolt akció keretében ellenőrzi a gyorsforgalmi utakon közlekedőket.

Dr. Balogh János r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány egy hónapig tartó koncentrált közúti ellenőrzés végrehajtását rendelte el a hazai gyorsforgalmi utakon. A fokozott ellenőrzések az M1, M3, M5, és az M7 autópályákra, valamint az M0, M35, M85 és az M86 autóutakra terjednek ki. Az ellenőrzések 2018. augusztus 31-én 18 órakor kezdődtek és az előzetes tervek szerint szeptember 30-ig tartanak.

A gyorsforgalmi utakon elrendelt koncentrált ellenőrzésektől a rendőrség a járművezetői magatartás, valamint az autópályákon kialakult közlekedésbiztonsági helyzet javulását, a balesetek, súlyos sérülések és halálozások számának csökkenését várja. Amennyiben az intézkedés nem hozza a kívánt eredményt, abban az esetben az ellenőrzések tovább folytatódnak.

A most megkezdődött ellenőrzésekről számolt be Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke az InfoRádiónak adott nyilatkozatában. A főosztályvezető úr elmondta, hogy a feladat jellegére tekintettel az ellenőrzések végrehajtásában nem csak az érintett megyei rendőrök, hanem a szomszédos megyék rendőri állománya, valamint a készenléti rendőrség is részt vesz, és az ellenőrzéseket időnként légirendészeti támogatás is kíséri. 

A koncentrált ellenőrzés elrendelésének hátterében egyértelműen a romló baleseti statisztikai adatok állnak. A számadatok egyértelműen azt mutatják, hogy az autópályákon nőtt az ott közlekedő járművek átlagos haladási sebessége, ami azt jelenti, hogy az autósok jelentős hányada átlagosan gyorsabban hajt, mint két évvel ezelőtt.

A civil jellegű rendőrségi gépkocsikba szerelt eszközzel való ellenőrzéssel kapcsolatban megjegyezhető, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben egy teljesen biztonságos, a nemzetközi gyakorlatban is gyakran alkalmazott módszer. 

Óberling József r. ezredes úr az esetleges aggályokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy „nem szükséges a mért jármű sebességével közlekednie a rendőrautónak ahhoz, hogy annak a sebességét meg tudja mérni, sőt még csak az sem szükséges, hogy egy irányban haladjanak.” (Egy ilyen eszközzel ugyanis a szemből jövő jármű sebessége is megmérhető). „Azt el tudom képzelni, hogy a mérés megtörténtét és a megkülönböztető jelzések bekapcsolását követően a jármű megállítása során érzékelhette úgy a járművezető, hogy őt üldözik, de valójában őt nem üldözték, hanem megelőzni kívánták, megállítani és felelősségre vonni”.

A főosztályvezető úr elmondta, hogy éves szinten 500-600 ezer gyorshajtással kapcsolatos ügyben járnak el, és ennek ellenére a megengedett sebességet jelentősen túllépők száma nem csökken, hanem növekszik. "A bírságolás nem célja, csupán egyik eszköze annak, hogy a szabályok betartására ösztönözzük a járművek vezetőit.  Minden törekvésünk ellenére azt látjuk, hogy romlik a közúti fegyelem, kevésbé szabálykövetők az autósok" - tette hozzá.

A köznyelvben csak „szupertrafi”-ként említett VÉDA rendszerrel kapcsolatban kijelentette, hogy az automata kamerahálózat megbízhatóan működik. Bár a VÉDA eszközei is időnként elromolhatnak, mint a világon minden technikai eszköz, de a javítás megoldott, és egy-egy eszköz ideiglenes kiesése pedig nem jelenti azt, hogy a rendszer nem jó. A javítás alatt lévő készülékekről a járművezetők nem tudnak, így a VÉDA preventív hatása azokon a helyszíneken is érvényesül, ahol a mérőeszköz éppen nem üzemel.

A VÉDA eszközök esetleges áttelepítésének kérdése jelenleg nincs napirenden, egyrészt azért, mert a közúti infrastruktúra az elmúlt két évben nem sokat változott, másrészt pedig a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az eszközök működése megfelelő-e. 


Vissza