Életmentő két másodperc!
2018-08-29 08:15 | ORFK-OBB
A járművezetők jelentős része helytelenül ítéli meg a biztonságos követési távolság mértékét.

A gyorsforgalmi utakon haladva többször találkozhatunk olyan fényjelzéssel, illetve az utak mentén elhelyezett óriásplakáttal, mely 2 sec, azaz két másodperc követési távolság megtartására hívja fel a járművezetők figyelmét. Az időtartam meghatározása korántsem „magyar találmány”, hiszen Európa számos országában a „két másodperces szabály” szolgál alapjául a járművek közötti biztonságos követési távolság meghatározása.

Az elfogadott szakértői vélemények szerint legalább ekkora követési távolságot szükséges tartanunk haladásunk során annak érdekében, hogy sem a saját, sem pedig más közúthasználók életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztessük. (egy aktuális nemzetközi példa: Németországban a DVR, azaz Német Közlekedésbiztonsági Tanács éppen nyáron indította meg legújabb, „2 Sekunden können Leben retten”, magyarul „2 másodperc életet menthet” kampányát).

Az említett szabály üzenete egyszerű és könnyen megjegyezhető: minimum két másodpercnyi követési távolságot kell tartanunk az előttünk haladó jármű mögött, azaz éppen annyi métert, amennyit járművünk aktuálisan két másodperc alatt megtesz. A két másodperces érték független a mindenkori haladási sebességtől. A szabályt alapul véve akkor járunk el helyesen, ha 130 km/h sebességgel haladva legalább 70 méter, 100 km/h esetében pedig minimum 50 méter követési távolságot tartunk.

(Fotó: DVR)

A két másodpercnyi idő természetesen egy átlagos érték, hiszen a reakcióidő alatt megtett út, valamint a fékút hossza számos tényezőtől függ (a jármű vezetőjétől, a jármű és a gumiabroncsok műszaki állapotától, s az útviszonyoktól egyaránt). Érdemes megjegyezni, hogy a járművezetők reakció ideje egyénenként eltér, általában 0,8 – 1,5 sec között változik, ugyanakkor azt számos tényező is befolyásolhatja. Az idősebb korú sofőrök reakcióideje általában hosszabb, mint a fiataloké, de a figyelmetlenség, valamint a biztonságos vezetésre alkalmatlan állapot ennél is nagyobb kockázati tényezőt jelent. Fontos tudni, hogy a sokak által nagyon alábecsült tényező, a fáradtság, továbbá a szeszesital, illetve bódító hatású szer fogyasztása akár meg is többszörözheti a járművezető reakcióidejét!

A tapasztalatok szerint a járművezetők jelentős része rosszul ítéli meg a biztonságos követési távolság mértékét. Sokan gondolják azt, hogy elég mindössze az előttük haladó jármű mozgását figyelni, és amint annak féklámpája felgyullad, egy gyors fékezéssel a baleset könnyen elkerülhető. Ám a tapasztalatok egészen más képet mutatnak. A kellő figyelem – már ha az egyáltalán megvan és a vezető figyelmét egyetlen másodpercre sem vonja el semmi sem – a fizikai törvényszerűségek alapján nem lehet elégséges egy elhárító manőver időbeni meghozatalára, legyen az vészfékezés, vagy oldalirányú kormányzás, amennyiben a kellő követési távolságot a járművezető nem tartja meg. Ugyanis a veszély észlelésekor, az elöl haladó jármű féklámpájának a felgyulladásakor az adott jármű már ténylegesen megkezdte a lassulását.

Ezzel szemben a veszély vizuális észlelése, az információ agyba történő eljutása, a döntés meghozatala, hogy azonnal elhárító manővert kell alkalmazni, továbbá az „üzenet” ingereken keresztül történő eljutása az agyból a lábakig, a fékpedálra lépés, valamint a fék felfutása (amíg a fékezés ténylegesen meg nem valósul) mind-mind időt vesz igénybe. Ez alatt pedig a követő jármű fékezés nélkül halad előre, és teszi meg a súlyos tízmétereket. 

Tartsunk tehát minden esetben legalább akkora követési távolságot az előttünk haladó jármű mögött, amennyit gépkocsinkkal két másodperc alatt megteszünk!

 

Háttér

Magyarországon a hatályos KRESZ a biztonságos követési távolság mértékét konkrétan – azaz méterben, vagy időtartamban - nem határozza meg, mert a 27. § (1) bekezdése az alábbiak szerint fogalmaz:

„Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.”

A 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget, illetve a 7 métert meghaladó járművekre és járműszerelvényekre lakott területen kívül az is előírás, hogy olyan követési távolságot kell tartaniuk, mely lehetővé teszi legalább egy személygépkocsi előzést követő biztonságos besorolását. A KRESZ szerint ugyanakkor nincs szükség ilyen mértékű követési távolságra az egy nyomon haladó járművek követése esetén, valamint az előzés megkezdése előtt.

A szakértői véleményekre, valamint kontinensünk számos országában alkalmazott szabályozásokra, ajánlásokra is figyelemmel minimális követelményként az fogalmazható meg, hogy a haladó járművek között legalább akkora követési távolságot kell megtartani, amennyit az adott jármű két másodperc alatt megtesz. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...