Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Jön a lehűlés!
2018-08-24 08:13 | ORFK-OBB
Hidegfront, záporok, oldalszél – ezekre a következő napokban minden közlekedőnek számítani kell.

A meteorológiai előjelzések alapján véget érnek a nyári kánikulai napok. A hétvégén erős hidegfront éri el hazánkat, így a mostani 35 fok körüli hőmérsékleti csúcsértékek 15.20 fokkal alacsonyabbak lesznek. Ezen kívül erős szélre, záporokra és zivatarokra kell számítani.

Az időjárásban bekövetkező markáns változások a közúti közlekedőkre, ezáltal a közúti közlekedés biztonságára is hatást gyakorolnak, ezért nem árt tudni, hogyan igazodjunk a változásokhoz, és miként változtassuk meg közlekedési szokásainkat annak érdekében, hogy biztonságban érjünk úticélunkhoz. Lehűléskor erős hidegfronti hatás érvényesül, amikor tompulnak a reflexek, és magas a figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetek száma.

 

Bár a hidegfront alapvetően nyugtató hatású és feszültségmentesebbé teheti a közlekedőket, a járművezetőket és gyalogosokat egyaránt. Ugyanakkor a biztonságos közlekedést károsan befolyásoló hatása is ismert: lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet valamint a nehézkes gondolkodás (továbbá a sokaknál megjelenő fejfájás) miatt gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek a figyelmetlenségre vezethetők vissza.

Közlekedjünk tehát óvatosan, nagyobb követési távolságot tartva, és ne kezdjünk bele kockázatos manőverek végrehajtásába (pl. előzésbe, ha nem tudjuk felmérni a szemből érkező járművek távolságát, sebességét). Hidegfront során különösen figyelni a gyalogosokra, és amint a kijelölt gyalogátkelőhelyen, illetve úttesten áthaladásra váró gyalogos(oka)t észlelünk, időben lassítsuk le járművünket, és biztosítsuk a gyalogos áthaladását mindaddig, amíg a túlsó járdára – vagy a járdaszigetre - fel nem lép.

 

Jelentős csapadék

A forró nyári napokat megtörő hidegfront csapadékot is hoz, helyenként záporok és zivatarok is várhatók. Ilyenkor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében a látótávolság jelentősen, akár néhány tíz méterre is lecsökkenhet, ami gyakorlatilag kötelezővé teszi a járművezető késedelem nélküli lassítását, valamint a nagyobb követési távolság alkalmazását. A járműből való kilátást, a közlekedési környezet megfigyelését jelentősen ronthatja az előttünk haladó jármű(vek) által keltett vízfüggöny, hiszen ilyenkor esetenként még a hátsó fényszórók, és az irányjelzők sem láthatók.

Zivatar esetén az utat rendkívül rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű esővíz boríthatja el, melyet a csatornarendszer nem, vagy csak korlátozottan képes elvezetni, így kisebb-nagyobb tócsák, továbbá veszélyes vízátfolyások alakulhatnak ki.  A tócsákat kerülgető, haladási vonalukat hirtelen és váratlanul váltogató járművek már önmagában is veszélyesek, de azt is tudni kell, hogy a tócsák elfedik az úthibákat, így a mélyebb kátyúkat is.

Jelentős esőzés után nem csak az útfelület válik csúszóssá, hanem az úttesten átfolyó víz hatására könnyen kialakulhat a „vízen való felúszás” azaz aquaplaning jelensége, ami a jármű irányíthatatlanná válását eredményezi. Fontos tudni, hogy az „aquaplaning” kialakulása alapvetően két tényezőtől függ: a haladási sebességtől és a gumiabroncsok állapotától.

És a tócsákra visszatérve: lakott területen belül kerüljük el a tócsákat és a nagyobb, összefüggő vízfelületeket, és lehetőleg olyan nyomvonalon valamint olyan sebességgel haladjunk, hogy az út mellett álló, vagy haladó gyalogosokat a járművek ne fröcsköljék le!

 

Erős oldalszél!

 

A lehülést gyakran heves szél kíséri. Különösen az erős oldalszél rontja a menetstabilitást. Az oldalszél jelentősen erősebb lehet hídon haladáskor, erdős útszakasz elhagyásakor, illetve nagyméretű tehergépkocsik, kamionok melletti elhaladáskor, valamint azok előzését követően. Mindezek mellett figyelni kell a heves szél által sodort törmelékekre, és számítani kell az esetlegesen leeső faágakra és gallyakra is. 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...