Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Szezonzáró hétvége
2018-08-16 14:04 | ORFK-OBB
Korábban indulás, hosszabb menetidő, nagyfokú türelem és a közlekedési szabályok megtartása – ezek a biztonságos közlekedés alapjai a nyári szezon utolsó hétvégéjén.

A nyári főszezon Magyarországon általában az augusztus 20-án ér véget. Az évtizedes tapasztalatok szerint a családok – főleg a gyermekes családok – számára befejeződik a nyári szabadságok időszaka és véget ér az idegenforgalmi főszezon is, a külföldiek többsége elhagyja hazánk területét. A szezonből ugyanakkor még hátravan egy hosszú hétvége, mely az idén – sokak örömére – augusztus 20-ával ér véget, hiszen nemzeti ünnepünk most hétfőre esik.

A meteorológiai előjelzések nyaralási szempontból kifejezetten kedvezőek, hiszen 30 fok feletti napi csúcsértékek várhatók még árnyékban is, és csapadék az elkövetkezendő napok során csak elvétve várható az ország egy-egy helyén.

A hosszú hétvége – mely sokak számár már csütörtök délután elkezdődik és augusztus 20-án este ér véget – minden bizonnyal fokozott közlekedésbiztonsági kockázattal jár, ezért az útra kelőknek összefoglaltunk néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy biztonságban érjenek úti céljukhoz.

A hosszú hétvégén – főleg pénteken és hétfő délután a közúti forgalom sűrűsége hirtelen megnövekszik. Az utak telítődése mellett a veszélyt tovább növeli, ha a megszokottnál sok esetben lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon egyes járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás sajnos gyakran vezet közlekedési balesethez, mely kimenetele előre soha nem jósolható meg. Minden járművezetőnek fontos tudnia, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia akár már alacsony haladási sebesség mellett is létrejöhet.

Egy másik „speciális” veszélyforrás a kánikulára vezethető vissza, hiszen a nagy hőség, a forró időjárás mindenkit megvisel, fiatalokat, öregeket, egészségeseket, s betegeket egyaránt. Ilyenkor általában fáradtabbak, bágyadtabban, ingerültebbek vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni, de a veszély más forrásokból is leselkedik.A hőséghez az egyének eltérően alkalmazkodnak, és ez az eltérőség önmagában is komoly veszélyt jelenthet a közlekedésben.

A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiánya a reakcióidő hosszabbá válásában is jelentkezik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a hibalehetőség. A melegben sokan sajnos türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség tehát a lobbanékonyság, az udvariatlan, türelmetlen, kiszámíthatatlan, és a szeszélyes magatartás. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy indulás előtt mindig szellőztessék ki a gépkocsi belsejét, és használjanak légkondicionálót. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció és reflex csökkenésre. Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, s legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak, torlódások alakulnak ki, vagy ha agresszív sofőrrel kerülnek kapcsolatba!

Az is nagyon fontos, hogy gyermeküket soha, még egyetlenpercre se hagyják a tűző napon álló gépkocsiban, mert bármi váratlan esemény közbejöhet, és a gyermek élete hőguta következtében könnyen veszélybe kerülhet!

Kérjük a járművezetőket, hogy a nyári főszezon végén utazásukat nagyobb körültekintéssel tervezzék meg, indulás előtt közvetlenül tájékozódjanak az aktuális forgalmi viszonyokról (Útinform, internetes felületek, okostelefon alkalmazások által stb.) Számítsanak nagyobb forgalomra, hosszabb menetidőre, és az esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, és ami a biztonság, és a sérülések elkerülésének fő záloga: tartsák meg a közúti közlekedés szabályait – akkor is, ha mástól esetleg nem ezt látják! Egy pár perces előny lehetősége soha nem ér fel azzal a kockázattal, hogy saját és mások élete, testi épsége, egészsége veszélybe kerüljön!

 

Balesetmentes nyári szezonvéget kíván Önöknek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...