80 km/h a francia főutakon
2018-08-14 21:54 | ORFK-OBB
Franciaországban az országos főútvonal hálózat 40%-án csökkentették a megengedett sebesség felső határát.

Franciaországban 2018. július 01-én lépett hatályba az a jogszabály, mely az eddigi 90 km/h-ról 80 km/h-ra csökkentette a megengedett haladási sebesség felső határát azokon a lakott területen kívüli főútvonal szakaszokon, melyen a közlekedésre menetirányonként egy-egy forgalmi sáv áll rendelkezésre (kétsávos út), és a haladási irányok elválasztására nem alkalmaznak fizikai jellegű akadályt. A francia „KRESZ” módosításával megvalósul a francia köztársasági elnök januári bejelentése, mely 2018. januárjában, egy 18 pontból álló új közlekedésbiztonsági csomag részeként már előre vetítette a szigorítást. A sebesség csökkentése nem kevesebb, mint 400 000 km hosszú útvonalra vonatkozik.

A sebességcsökkentéstől a francia kormány évente mintegy 350-400 emberi élet megmentését reméli. A francia közúti halálesetek 55% -a ugyanis olyan kétsávos utakon fordul elő, ahol az eltérő haladási irányok között elválasztó korlátokat, vagy más fizikai akadályt nem alkalmaznak. A módosítással érintett utak baleseti adatainak figyelemmel kísérése fontos feladatként jelentkezik majd az elkövetkező hónapokban, és amennyiben az új rendelkezés hatása nem hozza a várt eredményt, a kormányzat a helyzet újraértékelését követően a szabályozás módosításáról dönthet.

A jogszabályi szigorítással egyidőben egy új francia közlekedésbiztonsági kampány is indult, mely keretében egy rövid video-spotot készítettek. A „13 méter” című, mindössze 35 másodperces videóval a Francia Közlekedésbiztonsági Szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy 90 km/h helyett 80 km/h-val történő haladás esetén a féktávolság 13 méterrel csökken, így vészhelyzet esetén jelentősen nagyobb az esély a baleset elkerülésére, továbbá – amennyiben a baleset mégis bekövetkezik - a sérülések súlyossági foka csökken, ami akár az életben maradást is eredményezheti.

 

 

 

 

 

A 80 km/h-s sebességkorlátozás bevezetésével Franciaország a legbiztonságosabb közúthálózattal, a legkedvezőbb baleseti és halálozási mutatókkal rendelkező európai országok példáját igyekszik követni. Svédországban – ahol az egymillió lakosra jutó halálos áldozatok száma legutóbb 25 fő volt – a hasonló utakra jelenleg 70 km/h sebességkorlátozás van érvényben, míg Norvégiában (20 fő), Svájcban (27 fő), Dániában (32 fő) és Hollandiában a megengedett sebesség felső határát ugyancsak 80 km/h-ban határozták meg. A szomszédos Belgium Flandria tartományában a vidéki utakon a legnagyobb sebesség 2017. januárjában 90 km/-ról 70 km/h-ra csökkent.  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...