Sebességtúllépés volt a leggyakoribb szabályszegés
2018-08-02 10:31 | ORFK-OBB
A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrizték csaknem egész Európában, közöttük Magyarországon is.

Az elmúlt héten a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) ismét európai-szintű közúti ellenőrző akciót szervezett. A kontinensünkön és hazánkban 2018. július 23. és 29. között megtartott „European Operation Truck&Bus” akció az ország teljes területét, a lakott területen belüli, a lakott területen kívüli és a gyorsforgalmi utak forgalmát egyaránt érintette.

Az idén sorrendben az ötödik nemzetközi közlekedésbiztonsági akció – nevének megfelelően – kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletére irányult, mely végrehajtásához több mint 25 ország csatlakozott.

Hazánkban az ellenőrzések során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök együtt vizsgálták a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát stb. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjedtek.

 

 

Tehergépjármű ellenőrzések tapasztalatai

Amennyiben az ellenőrzések adatait az érintett járműkategóriák szerint vizsgáljuk meg, megállapíthatjuk, hogy tehergépjárművet, illetve annak vezetőjét 2 822 esetben vontak ellenőrzés alá a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök. Az ellenőrzött tehergépkocsik 61%-a magyar tulajdonú volt (1 727 db), 39% pedig külföldi (ebből 675 EU és EGT országba, 420 pedig harmadik országba tartozó).

 

A felderített jogsértések, szabályszegések száma 434, ami azt jelenti, hogy átlagosan számítva minden hatodik tehergépjárműnél valamilyen hiányosság merült fel. A leggyakoribb szabályszegés a sebességtúllépés volt, mely miatt 134 esetben indult eljárás. A jármű valamilyen műszaki hiányossága 59 esetben szolgált további eljárás alapjául, míg 6 tehergépkocsi vezető ittasan közlekedett. 10 alkalommal a rakományt rögzítették szabálytalanul, míg túlsúlyt állapítottak meg 16 tehergépjárműnél.

 

A nemzetközi szinten jogszabály által (AETR) meghatározott vezetési időt 45 járművezető lépte túl, a tachográf használatával kapcsolatban jogsértést 14-en valósítottak meg. Azonnali korlátozást (továbbhaladási tilalmat) 2 esetben kellett elrendelni, míg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat (ADR) 9 tehergépkocsi vezetője szegte meg. Az előzőeken túlmenően 74 fő egyéb szabályszegés elkövetése miatt számíthat felelősségre vonásra.

 

 

Autóbuszok ellenőrzésének tapasztalatai

Az egy hetes TISPOL akció során 532 autóbusz ellenőrzésére is sor került, melyek többsége, 52%-a magyar, 48%-a pedig külföldi tulajdonú volt. Utóbbi 255 külföldi autóbuszból 206 az EU ill. EGT valamely tagállamába tartozott, 49 pedig harmadik országbeli volt. Az ellenőrzött autóbuszok mintegy 10%-ánál, összesen 55 esetben találtak valamilyen jogsértést az intézkedő rendőrök és közúti ellenőrök, ebből azonnali korlátozást (a jármű továbbhaladásának tilalmát) egyetlen alkalommal sem kellett elrendelni.

 

Ittas autóbusz vezető nem volt, a jogsértések többsége (13 eset) sebességtúllépésből adódott. Passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása miatt 4 esetben kellett eljárni. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályok megsértését 9 esetben, továbbá okmányokkal kapcsolatos szabályszegést 4 esetben tapasztaltak a rendőrök.

A következő TISPOL nemzetközi ellenőrzésre hazánkban 2018. augusztus 06. és 08. között kerül sor, amikor a „Speed” kampány keretében a megengedett sebességet túllépő járművek vezetői szűrik ki Európa-szerte. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...