440 gázolás
2018-08-01 13:37 | ORFK-OBB
A gyalogos balesetek megelőzésére szólít fel a Rendőrség legújabb kisfilmje, mely néhány nap alatt látogatottsági rekordot ért el az ORFK-OBB facebook felületén.

2018. első félévében összesen 440 olyan közúti baleset történt mely során gyalogost ütöttek el. Tekintettel a gyalogosok testének védtelenségére, ez 440 esetben valamilyen személyi sérülés elszenvedését is jelenti. Könnyű, vagy súlyos sérülést, illetve olyan sérüléseket, melyek az élettel sajnos nem egyeztethetők össze. Idén június végéig – az ORFK Főügyelet napi jelentéseinek adatai alapján – összesen 69 gyalogos vesztette életét Magyarország közútjain, 14 fővel többen, mint az elmúlt év azonos időszakában

Ez a riasztó folyamat, a gyalogos elütések magas száma áll a hátterében az ORFK legújabb rövidfilmjének, mely a gyalogos balesetek megelőzésére, a kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosok biztonságának szavatolására, az elsőbbség megadására hívja fel a figyelmet. A film címe stílusosan: 440.

A 36 másodperces rövidfilm bő öt napja érhető el az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság facebook oldalán, és ezalatt rekord szintű látogatottságot ért el, hiszen több mint 230 000-en tekintették meg a filmet és a megosztások száma is 3200 feletti.

 

 

 

 

A képi megjelenítés duplikált: a jobboldalon egy autó közeledik lakott területen belül, csendes nyugodt környezetben egy kijelölt gyalogos-átkelőhely felé, míg ezzel egyidejűleg a kép bal oldalán teljes felszerelésben lévő rohamrendőrök sietnek, majd sorakoznak fel a zebra két oldala mentén. A gépkocsi éppen akkor ér a gyalogosátkelőhelyhez, amikor a pajzsot tartó rohamrendőrök zárt sorfala egy anya és kislánya áthaladását biztosítja. A film célja és üzenete a gyalogos balesetek megelőzésére, a kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosoknak adandó elsőbbségadási kötelezettségre való figyelemfelhívás, továbbá az, hogy a valós életben a gyalogosátkelőhelyek hasonló jellegű védelmére, biztosítására nincs lehetőség.

Végezetül ne feledjük: a közúti balesetek hátterében – csekély kivételtől eltekintve – alapvetően valamilyen emberi hiba, gondatlan, vagy szándékos magatartás, illetve mulasztás áll, ezért a közúti közlekedés szabályainak megtartásával a gyalogos balesetek megelőzhetők!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

 

  


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>