Figyeljünk a motorkerékpárosokra!
2018-07-25 07:21 | ORFK-OBB
A hét végén három motorkerékpáros vesztette életét közútjainkon. Két esetben egy-egy gépjármű szabálytalan megfordulása vezetett a motoros halálához.

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései szerint az elmúlt hétvégén három motorkerékpáros vesztette életét közúti balesetben Magyarországon. Három értelmetlen haláleset, ami figyelmesebb közlekedéssel, a szabályok megtartásával könnyen elkerülhető, megelőzhető lett volna.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagycenk közigazgatási területén, a 84-es főút lakott területen kívüli szakaszán július 20-án röviddel 15 óra után egy középkorú férfi az általa vezetett Ford Transit típusú tehergépkocsival szándékozott megfordulni az úttesten, amikor összeütközött a vele azonos irányban haladó motorkerékpárral. A motorkerékpár 37 éves vezetője a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kiérkező orvosi segítség ellenére a helyszínen életét vesztette.

Ugyancsak július 20-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgyulaj közigazgatási területén, lakott területen kívüli útszakaszon  11.35 óra körüli időben egy 26 éves férfi motorkerékpárral közlekedett, s eddig tisztázatlan körülmények között áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan összeütközött egy szemből érkező tehergépkocsiban. A nagy erejű ütközés sajnálatos módon ez esetben is a motorkerékpáros halálával végződött.

Végezetül július 21-én 12.35 órakor a Somogy megyei Fonyód közelében, a 7-es számú főútvonal 144 km szelvényénél, lakott területen kívüli úton egy idős férfi az általa vezetett személygépkocsival figyelmetlenül fordult meg az úttesten, és összeütközött egy 23 éves fiatalember által vezetett motorkerékpárral. Bár a mentő a helyszínre kiérkezett, a motorkerékpáros életét sajnos már nem tudták megmenteni.

A hétvégén történt három motorkerékpáros tragédia egyértelműen mutatja a kétkerekű járművel való közlekedés kiemelt kockázatát. A motorkerékpárosok is a közlekedés védtelen képviselői közé tartoznak, több szempontból is. Baleset bekövetkezése esetén a motorosok sérülési, halálozási kockázata testük védtelensége miatt kiemelkedő, a bukósisak, a védőruházat és a protektorok sokszor nem képesek a nagy erejű ütközések hatásainak mérséklésére, így ezek a balesetek gyakran végződnek tragikus kimenetellel.

Az említett három balesetből nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy két esetben a motoros volt elsőbbségi helyzetben, és – az elsődleges adatok szerint – a tehergépkocsi, valamint a személygépkocsi vezetőjének figyelmetlen manővere, úttesten végrehajtott megfordulása vezetett a tragédiához (a balesetekkel kapcsolatban az eljárások már megkezdődtek, szakértők bevonásával).

Minden közlekedőben, közúti járművezetőben fontos tudatosulnia, hogy a kétkerekű járművek méretük, fizikai sajátosságaik révén nehezebben észlelhetők, mint egy személygépkocsi, tehergépkocsi, vagy éppen autóbusz. Ezért a nagyobb méretű járművekhez „szokott” gépjárművezetőknek fokozottan kell figyelniük, hogy manőverük megkezdése (elindulás, kanyarodás, megfordulás, parkoláskor ajtónyitás stb.) előtt érkezik-e, közeledik-e motorkerékpáros (illetve segédmotoros kerékpáros, vagy kerékpáros) feléjük. Ez azt jelenti, hogy a kellő figyelem tanúsítására soha nem lehet elégséges néhány tizedmásodperc, egy gyors körbepillantás ugyanis a megfelelő és biztonságos körültekintés másodpercekig is eltarthat – a forgalom sűrűségétől és a helyszín jellegétől függően. Ezért soha ne siessünk azoknak a manővereknek a végrehajtásával, melyek könnyen veszélyesek lehetnek, néhány másodperces várakozás ugyanis akár életmentő is lehet.

A szakmai tapasztalatok szerint a járművek kisebb mérete, nehezebb felismerhetősége mellett további problémát jelenthet, hogy a motorkerékpárok intenzív gyorsulásra képesek, másodpercek alatt jelentős sebességre gyorsulhatnak fel, továbbá a motorkerékpár közeledését jóval nehezebb megbecsülni, mint a nagyobb méretű járművekét. Ennek tudata is arra kell, hogy ösztönözze a járművezetőket, hogy ne siessék el a körültekintést, hanem alaposan, akár több másodpercig is gondosan figyeljék a forgalmat, valamennyi haladási irányból, és csak akkor induljanak el (vagy kezdjék meg a kívánt manőver végrehajtását), amennyiben teljes mértékben meggyőződtek annak biztonságos voltáról.

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

 

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...